Public domain

Legendarisk engelsk konge gik i dametøj

Alfred den Store reddede England fra vikingerne og er senere blevet hyldet med talrige statuer. En af dem viser sig at have en overraskende feminin underkrop.

I haven ved Trinity Church i London står en statue af den engelske krigerkonge, Alfred den Store, som i slutningen af 800-tallet besejrede vikingerne.

Under en nylig restaurering af statuen gjorde eksperter en overraskende opdagelse. Det viste sig, at krigerkongens nederste halvdel var feminin.

Hidtil har briterne troet, at statuen stammede fra middelalderen, men nu viser den sig at være et sammensat værk med ca. 1.900 år på bagen. Overkroppen blev skabt i 1700-tallet, mens resten er betydelig ældre. For 300 år siden valgte skulptøren nemlig at genbruge underkroppen af en romersk statue fra kejser Hadrians tid (117-138 e.Kr.).

Kunstnerens valg faldt på et – muligvis knækket – mesterværk, der viste en del af gudinden Minerva.

Underkroppen på kong Alfreds statue viste sig at være betydelig ældre, end eksperterne hidtil havde troet.

© Chris McKenna

Londons ældste statue blev endnu ældre

Analyserne afslørede, at overdelen er fremstillet af en kunstig stenmasse, som var populær i England i slutningen af 1700-tallet. Stenmassen er en blanding af terrakotta, ler, glas og forskellige silikater. Den oprindelige statue fra Hadrians tid blev derimod hugget ud af et stort stykke kalksten.

Minerva-statuen menes oprindeligt at have været tre meter høj. Ifølge arkæologer fra Heritage of London Trust har det krævet betydelig dygtighed at få den kunstige stenmasse til at passe perfekt sammen med Minervas underkrop, så ingen hidtil har bemærket det.