Marie Antoinettes smykker solgt for rekordbeløb

Nogle af Marie Antoinettes fineste smykker er blevet solgt på aktion for første gang nogensinde. Én køber har bl.a. givet godt en kvart million for et perlevedhæng.

Marie Antoinettes smykkekollektion var legendarisk og sandsynligvis den mest værdifulde i verden, da hun levede.

En samling af ti smykker, der har tilhørt den franske dronning Marie Antoinette, er blevet solgt for en samlet pris på omkring 283 millioner kroner på auktionshuset Sotheby’s i Genève.

Det klart dyreste smykke på auktionen var et stort, dråbeformet perlevedhæng, som blev genstand for en større budkrig. Vedhænget blev solgt til en sum af 237 millioner kroner - mere end 20 gange højere end vurderingen på 5-10 millioner. Dermed er det også den dyreste perle nogensinde, oplyser auktionshuset.

Dronning med X-factor

"Vi har set Marie Antoinette-faktoren gøre sig gældende. Ingen anden dronning er mere berømt for sin kærlighed til smykker. Og hendes personlige skatte, perler og diamanter, der overlevede historisk tumult, har fanget samleres interesse fra hele verden", siger Daniella Mascetti, der er auktionshusets europæiske chef for smykker.

Fik smuglet smykkerne ud inden henrettelsen

Marie Antoinette var kendt for sin luksuriøse og ekstravagante livsstil, som overgik selv de royale, hun omgav sig med. Ligesom sin mand Louis 16. blev hun henrettet i guillotinen under Den franske revolution.

Inden henrettelse havde hun dog held til, at få smuglet sine mest værdifulde smykker til hjemlandet Østrig. Herfra endte de hos den italienske adelsslægt Bourbon-Parma, hvor de er gået i arv lige siden. Smykkerne har derfor aldrig tidligere været til salg, og mange af dem har ikke set offentlighedens lys i mere end 200 år.