Royale elskerinder var højeste mode
En rigtig konge har elskerinder – det ved enhver i 1600-tallets Europa. Men rollen som royal elskerinde er krævende: Hun skal behage kongen døgnet rundt, overstråle alle rivalinder og undvige dronningens vrede. Desuden gælder det om at rage til sig mens tid er, for kongens gunst er flygtig.

Der var rift om en tur på de kongelige lagner, for den royale gunst gav kontante fordele.
Det er søndag aften den 31. januar 1685, og Karl 2., konge over England, Skotland og Irland, iler gennem slottet Whitehall ved Themsen i London. Kongens cockerspaniels løber ivrigt i forvejen – de kender ruten, som Karl tilbagelægger næsten hver aften.
På vejen passerer kongen sin dronning Katarinas gemakker, men hende har han mistet al interesse for, efter at hun har vist sig ude af stand til at give ham en levedygtig arving.
I slottets østfløj når Karl sit bestemmelsessted, elskerinden Louises overdådige gemakker, som langt overstråler resten af slottet. Hele tre gange har kongen bygget gemakkerne om, før de omsider faldt i elskerindens smag.
Louise tilbringer dagene i sit jordiske paradis med at vente på kongen, omgivet af kammerpiger, som sørger for, at hun altid er strålende smuk og parat til hans besøg.
Denne aften gør en stribe hoffolk og to tidligere favoritelskerinder, Barbara Palmer og hertuginden af Portsmouth, Hortense Mancini, Louise selskab. Rummet er ladet med erotiske alliancer, som er spundet på kryds og tværs.
Selv Karls elskerinder glemmer til tider at være kongen tro, og Hortense og Barbara er tidligere blevet forvist fra hoffet pga. deres eskapader – men er taget til nåde igen af kongen, som altid selv holder mere end én elskerindes seng varm.
Kongens gudfrygtige embedsmand John Evelyn befinder sig i gemakkerne i et ærinde og beskriver, som ofte før, den royale tøjlesløshed i sin dagbog:
“Jeg kan aldrig glemme den ubeskrivelige profanitet og luksus, gambling og alle slags fordærv og fuldstændige forglemmelse af Gud (selvom det var søndag aften). Kongen sad og legede med sine konkubiner, mens en fransk dreng sang kærlighedssange, og 20 hoffolk og andre fordærvede personer sad omkring et spillebord. Det var en scene af den yderste forfængelighed, som de sikkert troede aldrig ville få en ende”.
Men aftenerne med lystfuld leg slutter her. Næste dag bliver Karl syg, og inden ugen er omme, dør han og efterlader sig 12 illegitime børn og ingen arvinger. Til det sidste tænker kongen på sine elskerinder og hvisker til sin bror:
“Vær god ved Portsmouth, og lad ikke stakkels Nelly sulte”.