David Levenson/Getty Images
Dronning Elizabeth

Skeletterne vælter ud af dronningens skab

Sexskandaler, nazistiske familiemedlemmer og handicappede børn, der blev gemt væk på anstalter – skandalerne har klæbet til Elizabeth 2.s familie, selvom dronningen forsøgte at holde fejltrinnene hemmelige.

1. Prins Philips nazistiske familie

1930: Prins Philips lykkelige barndom i Paris ender, da han er bare otte år gammel. Hans mor er blevet tvangsindlagt på en sindssygeanstalt, og faren flytter sammen med sin elskerinde i Monaco. Philips nærmeste familie er nu hans fire søstre, som alle har varme følelser for Tyskland.

I december 1930 ringer kirkeklokkerne for den yngste af Philips storesøstre. Den blot 16-årige prinsesse Sophie bliver viet med Christoph, der er prins af Hessen.

I løbet af det næste halvandet år gifter Philips tre øvrige storesøstre sig også ind i gamle tyske fyrstefamilier.

Dronning Elizabeth

Prins Philip så sine tre søstre i oktober 1947, kort inden han blev gift. Men de måtte ikke komme med til brylluppet.

© Paul Popper/Popperfoto/Getty Images

Allerede i 1931 melder Christoph af Hessen sig ind i nazistpartiet, hvor han bliver oberführer i det paramilitære SS-korps og leder af Hermann Görings tophemmelige efterretningstjeneste.

Christoph ses også privat med Göring, og da topnazisten i 1935 inviterer til sit eget bryllup, sidder Sophie til højbords med brudeparret og selveste Adolf Hitler.

I sine memoirer forklarer hun, at den tyske fører var en “charmerende og umiddelbart beskeden mand”. Da Sophie og Christoph to år senere får en søn, giver de ham navnet Karl Adolf. Også to af Philips andre søstre, Cecilie og Margarita, melder sig sammen med deres ægtemænd ind i nazistpartiet.

I 1937 omkommer søsteren Cecilie, hendes mand og deres tre små børn i en tragisk flyulykke. Ved begravelsen i Tyskland går den 16-årige prins Philip derfor bag kisterne omgivet af mænd i naziuniformer.

Dronning Elizabeth

Da hans storesøster Cecilie døde i et flystyrt, gik Philip forrest i begravelsesoptoget. Ved hans side sås bl.a. en SS-officer, og omkring ham stod heilende tyskere.

© Creative Commons

Selvom Philip under 2. verdenskrig kæmper på britisk side, forfølger historierne om hans families tætte bånd til nazismen ham gennem hele livet. Da Philip i 1947 forlover sig med den britiske kronprinsesse, Elizabeth, finder den britiske presse historien om begravelsen i 1937 frem.

En meningsmåling samme år viser, at 40 pct. af briterne er imod brylluppet. Derfor er prinsen tvunget til at afbryde kontakten med størstedelen af sin familie, og ingen af søstrene bliver inviteret med til det royale bryllup.

2. Politikere vil smide den “royale parasit” ud

1976: Dronningens lillesøster, prinsesse Margaret, har været kongehusets frække, glamourøse medlem, der har festet sig gennem Londons svingende 1960’ere. Men nu slutter morskaben for Margaret.

Dronning Elizabeth

Elizabeth og hendes lillesøster, Margaret, kunne næsten ikke være mere forskellige. Margaret elskede at feste og mødtes med tidens største stjerner, fx Mick Jagger fra The Rolling Stones.

© Michael Putland/Getty Images

Den 45-årige prinsesse Margaret er taget på en kærlighedsferie med sin unge elsker, Roddy Llewellyn. De to mødtes tilfældigt ved en fest, og nu nyder de livet og hinanden på øen Mustique i Det Caribiske Hav. Margaret tror, at de har fred for pressen på den private rigmandsø, så hun bader ubekymret med Roddy i det krystalblå vand.

Flere hundrede meter væk følger fotografen Anwar Hussein de to elskende gennem sin lange telelinse. Da hans billeder bliver offentliggjort i tabloidavisen News of the World i februar 1976, lammes det engelske kongehus af en ny skandale.

Dronning Elizabeth

Billederne af Margaret og hendes elsker, Roddy Llewellyn, chokerer i Storbritannien.

© Anwar Hussein/Getty Images

Briterne vidste måske godt, at prinsessens ægteskab med lord Snowdon ikke var lykkeligt. Og der er i årevis blevet set gennem fingre med hendes fester, flirts og store alkoholforbrug. Men med den afslørende forside er bunden nået.

Kritikken lyder også fra medlemmer af det britiske underhus.

“Når hun har så lidt respekt for skatteyderne, at hun flyver til Mustique, skal hun ikke regne med, at landets arbejdere vil betale for det”, tordner Labourmedlemmet Willie Hamilton fra Skotland.

“Prinsessen er en parasit. Hun burde overhovedet ikke modtage nogen penge”. Parlamentsmedlem Dennis Canavan fra partiet Labour.

Partifællen Dennis Canavan stemmer i:

“Prinsessen er en parasit. Hun burde overhovedet ikke modtage nogen penge”.

Dronning Elizabeth kalder Margaret hjem fra Mustique. Et par måneder efter udsender hoffet en pressemeddelelse om, at Margaret og lord Snowdon skal separeres. Skaden på deres ægteskab er uoprettelig, og parret skilles som de første kongelige siden 1901.

Efterfølgende blev der mere stille om Margaret. I sine sidste leveår var hun plaget af sygdom og følgevirkningerne af alkohol og rygning. Hun døde i 2002.

3. Kusiner blev gemt væk

Alle – også den nærmeste familie – har tilsyneladende glemt dronningens to kusiner, der i 1941 blev gemt af vejen på et hjem for mentalt udviklingshæmmede.

“Dronningens kusine låst inde i galehus” står der med store typer på forsiden af den britiske tabloidavis The Sun den 6. april 1987. Overskriften er ledsaget af et billede af en skræmt, ynkeligt udseende kvinde.

Staklen på billedet er Elizabeths kusine Katherine Bowes-Lyon, som officielt har været død i mere end 20 år. I virkeligheden var hun blevet anbragt på Royal Earlswood Hospital, et hjem for psykisk udviklingshæmmede.

Tabloidavisen har fundet ud af, at Katherine blev gemt af vejen på hospitalet helt tilbage i 1941, kort efter at Elizabeths mor – født Elizabeth Bowes-Lyon – var blevet dronning.

Snart viser det sig endda, at Katherines seks år ældre søster, Nerissa, også var anbragt på hospitalet i størstedelen af sit liv og døde i al ubemærkethed året forinden.

Til Nerissas begravelse dukkede der kun et par af hospitalets ansatte op – ingen fra den kongelige familie eller fra Bowes-Lyon-slægten. Graven, som dronningens afdøde kusine lå i, var blot markeret med et plastikskilt, der angav efternavn og gravens nummer.

Dronning Elizabeth

Nerissa Bowes-Lyon havde blot fået et lille plastikkors på sit gravsted ved Royal Earlswood Hospital.

© James Cutler/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Afsløringerne kommer som et chok for offentligheden, for Bowes-Lyon-familien har selv oplyst, at Nerissa og Katherine var døde i hhv. 1940 og 1961.

Kongehuset har aldrig officielt kommenteret, hvorfor de to søstre pludselig blev som slettet fra familiens historie. Men nogle historikere formoder, at dronningmoderen stod bag beslutningen af frygt for offentligheden. Hvis det kom frem, at der var to psykisk syge medlemmer i hendes familie, kunne tilliden til den kongelige forplantningsevne måske lide skade.

4. “Jeg vil være din tampon”

1992: Charles og Dianas samliv har aldrig været lykkeligt, og rygterne svirrer om kronprinsens affære med Camilla Parker Bowles. Med offentliggørelsen af en yderst privat telefonsamtale kan intet længere holdes hemmeligt.

Charles: “Åh, stop! Jeg vil røre ved dig over det hele, op og ned, ind og ud… Især ind og ud.”
Camilla: “Åh, det er lige, hvad jeg har brug for nu.”
Charles: “Er det?... Åh Gud. Jeg skulle bare bo i dine bukser eller lignende. Det ville være meget nemmere!”
Camilla: “Hvad skulle du så være? Et par trusser? Åh, du vil komme tilbage som et par trusser.”
Charles: “Eller – Gud forbyde det – en Tampax. Det ville være typisk!”
Camilla: “Du er en komplet idiot! Åh, sikke en vidunderlig idé.”

Den intime samtale fandt sted den 18. december 1989 og blev på mystisk vis optaget, muligvis af den britiske efterretningstjeneste MI5.

Tre år senere bliver optagelsen lækket, og alle britiske aviser fylder forsiden med ordet “Camillagate”.

Dronning Elizabeth

Charles og Camilla blev gift i 2005 efter at have kendt hinanden i 34 år.

© Dave Benett/Getty Images

Straks belejrer journalister Camilla Parker Bowles’ hjem. Da hun hører om båndoptagelsen, udbryder hun: “Jeg kan ikke tro det, jeg kan ikke tro det. Jeg må tale med min mand. Han er på vej hjem”. Så lukker hun døren og river telefonstikket ud.

I offentligheden vækker samtalen afsky. Tænk, at landets kommende regent har en langvarig affære med en gift kvinde.

Charles’ ry er komplet ødelagt, og i en meningsmåling finder kun én ud af tre briter, at Charles er passende som konge af Storbritannien. En måned efter “Camillagate” annonceres kronprinseparrets separation.

Dronning Elizabeth

Fotografer og journalister fra hele verden følger det britiske kongehus, og flere hundrede møder op ved de store begivenheder.

© Geoffrey Robinson/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Sladderbladene lever af kongehuset – og omvendt

5. TV-interview udløser Dianas skilsmisse

1995: Prins Charles og prinsesse Diana har været separeret i tre år. Oven på adskillige rygter i pressen vil Diana nu give sin version af historien under et åbenhjertigt interview med BBC.

Den 20. november taber 22 millioner briter underkæben synkront, da en velformuleret og synligt sårbar Diana i TV-programmet “Panorama” fortæller om sit liv i verdens mest omdiskuterede ægteskab.

“Tjah, vi var tre i forholdet, så det var lidt proppet”, fortæller Diana om kronprinsens åbenlyse forhold til Camilla Parker Bowles. Diana indrømmer også sin egen utroskab med James Hewitt – “som jeg var forelsket i”.

Hun holder intet tilbage under det 54 minutter lange interview og fortæller bl.a. åbent om sin fødselsdepression, efter at hun havde født prins William.

Depressionen betød, at mange i kronprinseparrets omgangskreds betragtede hende som psykisk ustabil, hvilket ifølge Diana førte til, at hun fik bulimi og begyndte at gøre skade på sig selv.

Se Diana afsløre hemmelighederne om sit mørke ægteskab

Diana fortæller også nøgternt om Charles, som hun ikke mener vil egne sig som konge.

“Fordi jeg kender hans karakter, tror jeg, at topjobbet – som jeg kalder det – vil være enormt begrænsende for ham, og jeg ved ikke, om han vil kunne tilpasse sig”, vurderer Diana.

Interviewet er endnu en bombe under kongehuset og ganske uhørt pga. sin bramfrie tone. Briternes muligt kommende dronning sidder i fjernsynet og afslører alt, hvad der sker bag facaden.

Udsendelsen bliver da også alt for meget for dronning Elizabeth, som beder parret om at lade sig skille.

Dronning Elizabeth

Dianas afsløringer til BBC blev straks til forsidestof i den engelske presse.

© Martin Cleaver/AP/Ritzau Scanpix

Men skandalerne omkring interviewet stoppede ikke her. I 2020 kom det frem, at journalisten Martin Bashir havde presset Diana til at stille op vha. forfalskede kontoudtog og konstruerede rygter.

Han overbeviste hende om, at historierne under alle omstændigheder ville komme ud, og hun derfor selv lige så godt kunne fortælle sandheden.

6. Fergie sælger møder med prins Andrew

2010: Sarah Ferguson og prins Andrew bliver skilt i 1996, men er stadig på god fod. Siden skilsmissen har Ferguson, bedre kendt som “Fergie”, dog konstant ondt i økonomien, og i 2009 er hun tæt på konkurs. Men så får hertuginden en idé, hun vil sælge adgang til kongehuset.

Dronning Elizabeth

Sarah Ferguson har kæmpet med gæld i mange år, på trods af at hun bl.a. har tjent gode penge som børnebogsforfatter.

© ZUMA Press, Inc./Imageselect

“500.000 pund til mig åbner døre”, siger Fergie til en privat forretningsmand, mens hendes hænder understreger budskabet.

“Ville det være prins Andrew?” spørger forretningsmanden.

“Ja”.

“Er det en aftale?”

“Ja”.

Hertuginden og forretningsmanden giver håndslag på deres lyssky aftale, og som en form for depositum modtager Sarah 40.000 pund i kontanter. Hun har ingen anelse om, at forretningsmanden i virkeligheden er en undercover-journalist fra avisen News of The World, og at hele seancen er blevet filmet.

Den 23. maj 2010 bliver videoen lagt op på avisens hjemmeside under overskriften: “Fergie sælger Andy”.

“Jeg har virkelig ondt af hende”. Sarah Ferguson om sig selv.

Et par dage senere vrider Fergie sig i gæstestolen hos talkshow-værten Oprah Winfrey. Oprah afspiller optagelsen for hende. Den forfjamskede Fergies første reaktion er at omtale sig selv i tredjeperson og gentage: “Jeg har virkelig ondt af hende”.

Desperat prøver hun af forklare situationen: Fuldskab, dumhed og ikke mindst økonomisk desperation er baggruden. Andre gange svarer hun: “For at være helt ærlig, så ved jeg det faktisk ikke”.

Se Fergie blive taget i korruption for skjult kamera

Hoffets eneste reaktion er at melde ud, at prins Andrew ikke har noget som helst kendskab til, at hans ekskone forsøger at sælge møder med ham.

I 2018 sagsøgte Fergie avisen News of The World for tab af indkomst på 40 millioner pund, som følge af afsløringen, men året efter opgav hun søgsmålet.

Dronning Elizabeth

I 1993, da Elizabeth lige havde gennemlevet et af sine værste år, fik hun lov til at prøve en af den britiske hærs nye rifler.

© Imageselect

Kongehuset har overlevet det hele

Dronning Elizabeth
Dronning Elizabeth
Dronning Elizabeth

1993

Tilslutningen til monarkiet er overraskende lav. Det skyldes formentlig det foregående år, som dronningen selv beskrev som sit “annus horribilis” – forfærdelige år.

Ulykkerne væltede ned over kongehuset, heriblandt både prins Andrews og prins Charles’ separationer samt prinsesse Annes skilsmisse.

Shutterstock

2005

Da prins Charles endelig blev gift med Camilla Parker Bowles, efter at de havde kendt hinanden i mere end 30 år, var tilslutningen til monarkiet igen på et lavpunkt. Den britiske befolkning var ikke begejstret ved tanken om, at Camilla, symbolet på mange års utroskab, ville blive den næste dronning.

Shutterstock

2012

Dronning Elizabeth er kernen i det britiske monarki. Da hun i 2012 fejrer sit 60-års regeringsjubilæum ved at fare land og rige rundt, er briterne ekstatiske, og 80 pct. af befolkningen støtter monarkiet.

Dronning-Elisabeth

7. Andrew anklages for sex med mindreårig

2019: Anklager om seksuel udnyttelse af mindreårige piger rammer den amerikanske rigmand Jeffrey Epstein. Snart viser det sig, at Epsteins venner også har været sammen med pigerne, blandt dem den britiske prins Andrew.

Året er 2001. Det banker på den røde dør ind til byhuset i nærheden af Hyde Park i London. Ind træder prins Andrew, der vil besøge to gode venner – den amerikanske rigmand Jeffrey Epstein og hans partner, Ghislaine Maxwell. De har også den 17-årige Virginia Roberts på besøg.

De fire drikker te, spiser kiks og taler lidt om Andrews døtre. Stemningen er afslappet, og Ghislaine spørger Andrew om, hvor gammel han tror, Virginia er.

“17 år”, svarer prinsen. Alle fire ler hjerteligt, da Ghislaine bemærker, at Virginia snart er for gammel til Jeffrey.

Om aftenen tager kvartetten på natklub, hvor det bliver tydeligt, at Andrew er interesseret i Virginia. Da de tager tilbage til byhuset, får prinsen og pigen overladt soveværelset.

Dronning Elizabeth

Prins Andrew med armen om den 17-årige Virginia. Ghislaine Maxwell står i højre side.

© MediaPunch Inc./Imageselect

18 år senere – i juli 2019 – bliver Epstein arresteret og anklaget for sex med mindreårige og trafficking (sexhandel).

Virginia, der i mellemtiden er blevet gift og har efternavnet Giuffre, er et af vidnerne i sagen. I hendes vidneforklaring står der, at hun er blevet lånt ud til flere prominente personer, heriblandt prins Andrew.

Rigmanden når dog aldrig at komme for en dommer, da han begår selvmord i sin fængselscelle.

I september 2019 fortæller Virginia sin historie til det amerikanske NBC News. Nu kommer det frem, at hun flere gange har haft sex med prins Andrew, bl.a. på Epsteins private caribiske ø.

“Jeg kan ikke huske nogensinde at have mødt den kvinde. Slet ikke”. Prins Andrew om Virginia Giuffres anklager.

Kort efter tager prinsen til genmæle på BBC. Prinsen forsøger at så tvivl om anklagen og nedtone sit venskab med Epstein. Han slår desuden fast, at “jeg kan ikke huske nogensinde at have mødt den kvinde. Slet ikke”.

Men Virginia giver ikke op og fortæller i et langt BBC-interview i detaljer om, hvordan hun er blevet misbrugt. Kort efter interviewet bliver prinsen frataget sin apanage, sine protektorater og officielle pligter, og i august 2021 sagsøger Virginia Giuffre prinsen for voldtægt.

Skandalen ender dog ikke i en retssag, da prins Andrew indgår et forlig med Virginia Guiffre i januar 2022. Hvor stort et beløb prinsen overfører til Guiffre ifm. forliget bliver ikke afsløret.