Sveriges nationalhelgen blev tortureret til døde

Nye analyser af Erik den Helliges royale rester bekræfter myterne om den svenske konges brutale endeligt.

Erik den Hellige fik ifølge myten en dramatisk død uden for en kirke i Uppsala, Sverige. Nu har forskere nye beviser i sagen.

© Mikael Wallerstedt

Han pryder Stockholms byvåben og har opnået status som både helgen og martyr i Sverige.

Alligevel er det begrænset, hvad vi ved om kong Erik den Hellige, der regerede store dele af Sverige fra 1150-1160.

Det eneste historiske vidnesbyrd, der eksisterer om den svenske konge, er et gammelt helgenskrift fra 1290’erne.

Her kan man læse, hvordan Erik den Hellige blev brutalt tortureret og halshugget den 18. maj 1160 foran kirken i den svenske by Uppsala af ukendte fjender.

Nu har en gruppe forskere fra Uppsala Universitet bevist, at der højst sandsynligt er noget om snakken.

Blottede ben var oplagte mål

Siden midten af 2014 har forskerholdet analyseret de 23 tilbageværende knogler fra den helgenkårede konge, der har været skrinlagt i Uppsala Domkirke siden 1198.

Erik den Helliges benknogler har mindst ni stiksår, og læsioner i hans nakkehvirvel viser tydelige tegn på, at kongen blev halshugget.

De mange stiksår på benene indikerer ifølge forskerne, at den svenske konge bar en rustning under angrebet, der gjorde hans blottede ben til oplagte mål for fjendens stål.

Dansk adelsmand som hovedmistænkt

Forskernes højteknologiske analyser af de royale rester stemmer altså godt overens med det, der allerede står om kongens endeligt i de oldgamle hellige skrifter:

Erik den hellige blev stukket til blods og efterladt halvdød på jorden, inden fjenderne fjernede hans rustning og kappede hovedet af hans kongelige højhed.

Hvem der stod bag angrebet på den svenske konge står dog stadig hen i det uvisse.

Historikere har udnævnt en dansk adelsmand ved navn Magnus Henriksson som hovedmistænkt, men det er aldrig blevet bekræftet.