Tosset trend: Britiske kvinder øvede sig i at halte royalt

Modeluner er intet nyt. Før i tiden efterlignede alle de kongelige – på godt og ondt. En dansk prinsesses handicap fik i 1800-tallet briterne til at gå amok iført særlige sko med en indbygget skavank.

Alexandra, briternes dronning

Alexandra blev briternes dronning i 1901, da hendes mand arvede tronen.

© National Library of Norway/Wikimedia Commons & Shutterstock

Det britiske kongehus har altid skabt mode.

Da dronning Victoria i 1840 bar hvidt under sit bryllup, skulle alle efterfølgende giftes i en hvid brudekjole. Efter at Victorias gemal gik bort i 1861, gjorde hendes langvarige sorg det moderigtigt for enker at bære sort tøj i fire år. Men her stopper galskaben ikke.

Selv royale handicap kunne skabe mode, og en dansk prinsesse fik i 1860’erne britiske overklassekvinder til at halte chikt.

Alexandra af Danmark ankom i 1863 til England for at blive gift med dronning Victorias ældste søn, Edward. Mange betragtede den 18-årige prinsesse som et frisk pust i det stivnede britiske kongehus.

Danskeren blev populær for sin ligefremme væremåde, og hun dannede hurtigt mode for kvinderne i den britiske overklasse, som det langt senere var tilfældet med eksempelvis prinsesse Diana.

Alexandra bar fx tit tætsiddende collier-halskæder for at skjule et ar, der stammede fra en operation, hun gennemgik som barn. I årtier gik britiske kvinder derfor med collier-halskæder.

Da Alexandra i 1867 pådrog sig gigtfeber i forbindelse med fødslen af sit tredje barn, satte sygdommen sig i det ene ben, så hun begyndte at halte en smule. Og nu nåede vanviddet nye højder.

Særlige sko gav den rette halten

Alexandras halten inspirerede først hendes adelige hofdamer til at begynde at humpe rundt, som om de havde trådt på noget skarpt.

Fra hoffet spredte trenden sig til hele kongeriget, og snart kunne fine damer sågar købe sko, hvor den ene hæl var en smule lavere end den anden, så de opnåede den perfekte Alexandra limp (Alexandra-halten), som fænomenet blev kaldt.

Flere aviser gjorde forgæves tykt grin med overklasseløgenes seneste modelune – fx skrev North British Mail i 1869:

“Det er lige så smerteligt at se på, som det er idiotisk og åndssvagt!”