Kranier afslører Londons brutale fortid: Grov vold løste konflikter

Arkæologer i England har gjort en grufuld opdagelse: Flere hundrede kranier fra kirkegårde i London viser, at unge mænd løste konflikter med grov vold i middelalderen.

Flere kranier viser tydelige tegn på slag.

© Museum of London

Uoverensstemmelser mellem unge mænd i middelalderens London blev formentlig løst ved slåskampe og grov vold.

Det viser en ny arkæologisk undersøgelse.

Arkæologerne har i alt undersøgt 399 kranier fra perioden 1050 til 1550 fra seks forskellige kirkegårde i den engelske hovedstad.

Unge mænd var værst

Af de mange kranier havde næsten 7 procent af dem mærker efter slag eller andre former for vold, og undersøgelsen viser en klar sammenhæng mellem de dødes køn, alder og sociale status.

Kranier, der tilhørte mænd i aldersgruppen 26-35 år, og som kom fra lave sociale kår, var nemlig klart overrepræsenterede blandt de beskadigede kranier.

“Det muliggør, at vold og slåskampe – måske i forbindelse med alkohol – var en måde at løse konflikter på”, forklarer arkæolog ved Oxford University, Kathryn Krakowka til Newscientist.com.

Slåskampe medførte døden

Hun bakkes op af den franske antropolog Luke Glowacki, der forklarer, at den fattige del af befolkningen ofte løste deres problemer uden for retslokalerne bl.a. fordi, at de ikke var i stand til at hyre advokater.

De mange voldelige episoder, som kranierne vidner om, var ikke uden konsekvenser, for i 25 procent af tilfældene er de fundet sted kort før døden indtrådt. Det tyder ifølge forskerne på, at slåskampene ofte har forårsaget dødsårsagen.