Veronika Paschenko

1.000 år gammel kriger var hverken mand eller kvinde

DNA-undersøgelse af finsk krigergrav overrasker arkæologer og kønsforskere.

Da arkæologer i 1968 udgravede en finsk krigergrav, mødte der dem et forvirrende syn. Den døde var blevet lagt i graven i 1000-tallet og havde ifølge forskerne været iklædt “typisk feminin beklædning fra perioden”, men samtidig indeholdt graven også våben, som eksperterne normalt forbandt med mænd.

Der blev spekuleret i, om det havde været en dobbeltgrav med både en mand og en kvinde, eller om det var en krigerkvinde, man havde fundet. Nu viser nye undersøgelser af liget, at den døde var født som mand, men med et ekstra X-kromosom. Personen har derfor formentlig haft formindskede mandlige kønsdele, men større bryster.

Beklædningen antyder, at personen i graven har set sig selv som kvinde, men samtidig beholdt sin mandlige rolle som kriger.

Krigeren havde fået rige gaver med sig i døden – bl.a. et sværd med bronzeskæfte og to ovale brocher.

© Finnish Heritage Agency

Blev ikke udstødt af samfundet

På trods af sin anderledes fremtoning er den afdøde kriger tydeligvis ikke blevet diskrimineret.

“Den begravede person har tilsyneladende været et højtrespekteret medlem af deres samfund”, forklarer Ulla Moilanen, som er arkæolog ved universitetet i Turku. Det understreges af de værdifulde smykker og våben, som personen blev begravet med.

Den non-binære person i graven kan være et af de første arkæologiske tegn på, at køn og kønsroller ikke altid var skarpt definerede i fortiden.