Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

5 myter om middelalderen

Middelalderens europæere var dumme, blodtørstige og lugtede fælt! ...Eller gjorde de?

MYTE 1: Alle lugtede fælt

FAKTA: Folk lugtede ikke så slemt i middelalderen. De fleste satte stor pris på renhed og hygiejne, hvilket en fransk talemåde fra middelalderen også understreger: “At jage, at lege, at vaske sig, at drikke – det er at leve!”

Faktisk var renhed så højt værdsat, at mange byer havde offentlige badehuse, hvor indbyggerne kunne vaske sig med jævne mellemrum. Nogle badede sågar dagligt.

MYTE 2: Folk blev henrettet for småting

FAKTA: Trods mange fordomme var middelalderen ikke et juridisk ingenmandsland. Faktisk var de fleste retssager ganske fair, og dødsstraf blev set som en uhørt hård straf, der kun blev brugt i sager om mord, forræderi og dødsbrande.

Først mod slutningen af middelalderen begyndte magthavere som fx britiske Elizabeth 1. at bruge dødsstraf til at slippe af med politiske og religiøse modstandere.

MYTE 3: Middelalderen var plaget af blodige krige

FAKTA: Middeladeren havde mange voldsomme krige og konflikter, men målt på antallet af døde kommer perioden ikke i nærheden af det 20. århundrede, hvor tyraner som Stalin, Hitler og Mao dræbte millioner.

Den spanske inkvisition bliver ofte i bøger og film trukket frem som et bevis på middelalderens brutalitet, men de fleste moderne historikere ved, at inkvisitionen ikke var nær så blodig som sit ry.

Statistik viser, at inkvisitionen gennemførte omtrent 45.000 retssager, hvoraf blot 826 førte til dødsstraf. I løbet af 160 år!

MYTE 4: De fattige sultede ihjel

FAKTA: Middelalderens fattige bønder fik typisk frisk grød og brød hver dag. Og de skyllede gerne maden ned med hjemmebrygget øl. Desuden fik mange serveret et udvalg af tørret kød, oste og lokale grøntsager og frugter.

Høns, ænder, gæs og duer var heller ikke sjældne ved bøndernes borde, mens nogle også supplerede med honning fra egne bier.

Historikere har påvist, at bønder hovedsageligt spiste vegetabilsk ved middelalderens begyndelse, mens flere kødretter kom til senere i perioden.

MYTE 5: Folk var uvidende og dumme

FAKTA: Ifølge Hollywood var middelalderens Europa befolket af uvidende og overtroiske mennesker. Historikerne afviser dog dette billede.

Faktisk skød universiteter op over alt i Europa, og videnskab og filosofi blomsterede i middelalderen. En væsentlig del af historiens vigtigste litteratur, kunst og musik blev skabt i middelalderen.

Vigtige personer som Boëthius, Boccaccio, Petrarca, Giotto, Dante, Donatello og Machiavelli levede alle i middeladeren og hyldes stadig i dag for deres skarpe hjerner.

Kirker og borge fra middelalderen står stadig mange steder i Europa som et vidnesbyrd om nogle af historiens dygtigste håndværkere.

Læs også:

Middelalderen

Ridderregler gjorde livet surt for middelalderens elite

11 minutter
Thomas Becket mord bly
Middelalderen

Berygtet middelaldermord udløste massiv blyforurening

2 minutter
Middelalderen

7 grunde til at middelalderen ikke var mørk

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul