Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

9 sager om hekse og hekserier

I 1944 dømmes en britisk kvinde som heks. Processen sætter punktum for mere end 500 års hekseforfølgelser i Vesteuropa.

Mennesker har til alle tider været bange for det ukendte, for uhyrer og for mennesker, man ikke forstod.

Historier om hekse har floreret i århundreder, og skrækken for dem har fået mennesker til at begå de forfærdeligste forbrydelser.

Her er en stribe milepæle i heksenes historie.

 • 1480-1700: Heksejægernes storhedstid

  Der findes ingen egentlige opgørelser over det, men det antages almindeligvis, at mellem 40.000 og 100.000 mennesker blev henrettet for hekseri i denne periode.

 • 1563: Wiesensteig, Tyskland

  Den første større heksejagt i Europa. 63 kvinder bliver anklaget for hekseri, kendes skyldige alle som en, og brændes på bålet.

 • 1590: North Berwick, Skotland

  70 mennesker blev anklaget for hekseri fordi det var dårligt vejr, da James VI af Skotland skulle sejle til Danmark for at møde sin tilkommende, prinsesse Anna af Danmark.

 • 1612: Køge, Danmark

  Sagen om Køge Huskors, hvor en lokal købmand anklagede en lokal kvinde for at have forhekset hans hus, der havde været plaget af poltergejstlignende fænomener. Anklagerne førte til anholdelse og henrettelse af i alt 20 kvinder for hekseri.

 • 1645-1646: England

  I løbet af sin korte karriere lykkedes det den engelske heksejæger Matthew Hopkins at få anklaget flere kvinder for hekseri end der blev i de foregående 100 år tilsammen. I alt nåede Hopkins at få brændt omkring 200 af de i alt omkring 500 kvinder som i hele Englands historie mødte døden på bålet som følge af anklager om hekseri.

 • 1692-93, Massachusetts, USA

  De såkaldte Salem-hekseprocesser førte til, at mere end 150 mennesker blev anklaget for hekseri. I sidste ende var det dog kun 19, som kom for retten. De blev alle kendt skyldige og hængt.

 • 1811: Rössel, Tyskland

  Barbara Zdunk bliver henrettet for hekseri – som den sidste i Europa.

 • 1836: Sydamerika

  Den spanske inkvisition henretter sit sidste offer – anklaget for og kendt skyldig i hekseri og kætteri.

 • 1944: London, England

  Jane Yorke anklages for hekseri efter den engelske hekselov fra 1735, fordi hun har optrådt som spiritistisk medium. Straffen er dog mildnet noget med årene, og hun idømmes 5 pund i bøde. Hun er den sidste som officielt er blevet anklaget for at være heks i den vestlige verden.

Kilder:
Nationalencyklopædien
en.wikipedia.org
A history of witchcraft

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul