British Museum
Thomas Becket mord bly

Alpegletsjer gemmer spor efter brutalt mord

Mordet på Englands ærkebiskop i 1100-tallet fik miljømæssige konsekvenser, som fortsat kan måles.

Dybt nede i Alpernes gletsjere har isen gemt 800 år gamle beviser for, at et chokerende mord fik forureningen af atmosfæren til at stige markant i Europa.

Konklusionen kommer, efter at arkæologer fra universitetet i Nottingham har undersøgt iskerneboringer fra De Schweiziske Alper. Her har isen lagret luftens kemiske indhold i årtusinder.

Forskerne opdagede, at mængden af blyisotoper faldt omkring år 1170, da ærke­biskoppen af Canterbury, Thomas Becket, blev myrdet på opfordring af Englands kong Hen­rik 2. Få år efter steg blyindholdet i atmosfæren
imidlertid dramatisk.

Forurening kom fra engelske miner

Vha. avancerede vejrmodeller kan eksperterne se, at blystøvet blev blæst med vinden fra England til Alperne.

Da forskerne sammenlignede deres resultater med skatte­lister over middelalderens bly- og sølv­pro­duk­tion, fandt de forbløffende overensstemmelse.

Når produktionen og skatten faldt, dykkede også isens bly­ind­hold.

Middelalderens store kirkebyggerier brugte enorme mængder bly til tagene, fordi metallet var ekstremt holdbart og meget let at forme.

© Shutterstock

Kongen byggede som aldrig før

Mordet på ærkebiskoppen i december 1170 fik kirken til at nægte at samarbejde med kongen. Det betød, at ingen længere betalte skat, og at minerne lukkede. For at reparere forholdet til kirken lovede Henrik 2. paven, at han ville finansiere en masse nye kirke-institutioner i en fart.

“Og enorme mængder bly blev brugt til tagene på de store kirkebygninger”, siger professor Christopher Loveluck til BBC.

Ifølge ham viser isen også, hvornår Englands konger døde, eftersom middelalderens regeringer lukkede ned i tiden mellem to konger. Offentlige byggerier, som var storaftagere af bly, lå derfor også stille.