Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Berømt skakbrik fra middelalderen sælges for millioner

En skotsk familie har haft en skakbrik liggende i en skuffe i 55 år. De fik sig noget af et chok, da det viste sig, at den stammer fra middelalderens mest berømte skaksæt.

En skakbrik fra middelalderen, som har været forsvundet i næsten 200 år, viste sig at ligge i en skuffe i Edinburgh. Brikken forestiller en kriger med sværd og skjold og fungerede som et tårn i middelalderens skakspil.

Den skal nu sælges på Sotheby’s Auktionshus i London og forventes at indbringe op imod 8 millioner kroner.

Nordmænd bragte den til Skotland

På øen Isle of Lewis vest for Skotland blev der i 1831 fundet i alt 78 skakbrikker, som tilhørte fire forskellige skaksæt. De utroligt velbevarede brikker fik navnet Lewis Chessmen og formodes at være blevet skabt af håndværkere i Trondheim i 1100-tallet.

Isle of Lewis var på dette tidspunkt under norsk kontrol, og i Norge er der fundet andre lignende skakbrikker, der også er skåret ud i hvalrostand. Fire tårne og en ridder manglede dog fra de fire sæt fundet i 1831 og formodedes at være væk for evigt – indtil nu.

Kostede fem pund i 1964

Brikken blev oprindeligt købt i 1964 af sælgerens bedstefar, der var antikvar. Han gav kun fem pund for den, og da han døde, gik den i arv til hans datter. Hun gemte skakbrikken i en skuffe i 55 år og tog den kun ud engang imellem for at beundre den.

Sotheby's ekspert Alexander Kader fortæller, at han var lige ved at “tabe kæben”, da det gik op for ham, hvad han var blevet bedt om at vurdere.

Aktionen løber af stablen den 2. juli.

Læs også:

Samfund

Derfor bar tyske soldater pikkelhuer

2 minutter
Middelalderen

Torturmetoder: Historiens 10 mest brutale

9 minutter
Middelalderen

Ridderregler gjorde livet surt for middelalderens elite

11 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul