Berømt skakbrik fra middelalderen sælges for millioner

En skotsk familie har haft en skakbrik liggende i en skuffe i 55 år. De fik sig noget af et chok, da det viste sig, at den stammer fra middelalderens mest berømte skaksæt.

En skakbrik fra middelalderen, som har været forsvundet i næsten 200 år, viste sig at ligge i en skuffe i Edinburgh. Brikken forestiller en kriger med sværd og skjold og fungerede som et tårn i middelalderens skakspil.

Den skal nu sælges på Sotheby’s Auktionshus i London og forventes at indbringe op imod 8 millioner kroner.

Nordmænd bragte den til Skotland

På øen Isle of Lewis vest for Skotland blev der i 1831 fundet i alt 78 skakbrikker, som tilhørte fire forskellige skaksæt. De utroligt velbevarede brikker fik navnet Lewis Chessmen og formodes at være blevet skabt af håndværkere i Trondheim i 1100-tallet.

Isle of Lewis var på dette tidspunkt under norsk kontrol, og i Norge er der fundet andre lignende skakbrikker, der også er skåret ud i hvalrostand. Fire tårne og en ridder manglede dog fra de fire sæt fundet i 1831 og formodedes at være væk for evigt – indtil nu.

Kostede fem pund i 1964

Brikken blev oprindeligt købt i 1964 af sælgerens bedstefar, der var antikvar. Han gav kun fem pund for den, og da han døde, gik den i arv til hans datter. Hun gemte skakbrikken i en skuffe i 55 år og tog den kun ud engang imellem for at beundre den.

Sotheby's ekspert Alexander Kader fortæller, at han var lige ved at “tabe kæben”, da det gik op for ham, hvad han var blevet bedt om at vurdere.

Aktionen løber af stablen den 2. juli.