Pga. udbud og efterspørgsel varierede pris­erne i middelalderen meget.

© Illustration: Sven Dännart/medievalworlds.com

Besøg middelalderens gigantiske shoppingcenter

Råb om gode tilbud blandes med lyden af skræppende gæs på pladsen. Middelalderens markedsdage er ugens højdepunkt, hvor fattige bønder sælger grøntsager, slagtere roser deres udskæringer, og fine borgere køber tidens største luksus – krydderier fra Fjernøsten.

15. juni 2018 af Natasja Broström & Andreas Abildgaard

Et øget befolkningstal førte til, at mere end 2.000 nye markeder skød op i England fra 1200 til 1349. 

Kirken protesterede dog imod handel på “Herrens dag”, og i 1448 forbød kong Henrik 6. af England afholdelsen af marked om søndagen. Flytningen dæmpede dog ikke handlen. 

Marked­erne voksede støt i størrelse op gennem 1400-tallet, og med opdagelsen af Amerika i 1492 kunne varer fra hele verden nu købes på Europas store markeder.

Klik gennem tegningen og gå på opdagelse i middelalderens shopping-center 

Lær at prutte om prisen

I 1424 udgav forfatteren Georg af Nürnberg en lærebog om prisforhandling. Værket indeholder eksempler på handler, der er gået i hårdknude. 

I et af dem udtaler en køber spydigt: “Du forstår virkelig at rose dine varer”.

Sælger bliver vred over replikken, og en mægler tilkaldes. Til ham bemærker sælger, at køber forhandler, “som om vi var i kamp”.

Skænderiet til trods kom handlen i hus, og efter datidens skik skulle den besegles med et håndslag samt et krus vin eller øl.

Hvis køber og sælger kom op at skændes, måtte en mægler træde til.

© Bridgeman Images

Fupmagere endte i skærsilden

Snød en sælger med prisen, ville han ende i skærsilden, advarede kirken. Grådighed var nemlig en af de syv dødssynder. 

Alle snydere skulle straffes, og hvis en sælger fx klippede guld- og sølvmønter i stykker for at hæve værdien, kostede det en hånd. 

Kom helt tæt på alle middelalder-markedets spilleregler her eller fordyb dig i et HISTORIE-magasin, du kan få sendt lige til postkassen. 

Find dit abonnement her

Psst... Hvis du bestiller nu, kvitterer vi med en luksus-gave, som overgår selv de mest luksuriøse varer fra middelalderens største markeder!

Læse mere om middelalderens markedsplads

James Davis: Medieval Market Morality, Cambridge University Press, 2014. Dennis Romano: Markets and Marketplaces, Yale University Press, 2015.

Måske er du interesseret i...

Læs også