e-codices.unifr.ch, Shutterstock

Forskere afslører enormt tab af middelalderbøger

Ny banebrydende metode beregner, hvor mange af middelalderens bøger der har overlevet frem til i dag. Få lande har passet godt på deres kulturarv, viser resultatet.

Historier som “Kong Arthur” og Dantes “Den guddommelige komedie” læses stadig, men i tidens løb er utallige af middelalderens mesterværker gået tabt. Præcis hvor meget skønlitteratur fra middelalderen der er forsvundet, har et hold forskere ved University of Antwerp i Belgien regnet på.

Professor Mike Kestemont og hans team valgte en matematisk metode, som normalt anvendes af biologer. Den såkaldte Chaos-formel bruges til at estimere antallet af uddøde dyrearter ud fra antallet af dyr, som biologerne ikke fik et glimt af under fx et ophold i regnskoven.

Forskerne fra University of Antwerp skiftede formlens arter ud med litterære værker – overlevende værker blev behandlet på samme måde som observationer af dyr.

Nogle bogværker blev splittet ad og genanvendt. Her er siderne fx blevet brugt til at afstive en bispehue, når biskoppen ikke bar den.

© Den Arnamagnæanske Samling/Suzanne Reitz

91 procent af alle værker er gået tabt

Forskerne undersøgte middelalderlige udgivelser på seks sprog (engelsk, fransk, flamsk, tysk, islandsk og old-irsk). På disse sprog er 3.648 skønlitterære værker i dag bevaret.

Ved hjælp af Chaos-formlen nåede Kestemont og hans team frem til, at ca. 40.000 skønlitterære værker blev skrevet i middelalderen – og blot ni procent af dem har overlevet brand, hærværk og så videre.

Studiet afslører også, hvem der har været bedst til at passe på deres kulturarv: Islændingene, irerne og tyskerne topper listen.