SHAI HALEVI / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY

Graffiti fra riddertiden fundet i kong Davids grav

Berømt schweizisk ridder kunne ikke dy sig for at efterlade et evigt minde i Jerusalem, viser arkæologiske undersøgelser i kongegraven.

Grafitti som “Kilroy was here” er i årenes løb blev skrevet på utallige historiske bygninger. Selv i middelalderen var grafitti ikke noget sjældent fænomen, viser et nyt fund.

I Kong Davids grav i Jerusalem har israelske arkæologer afsløret en gammel inskription i væggen. I 1466 ridsede den schweiziske ridder Adrian von Bubenberg sit navn her.

“Bygningen var dengang et kloster, som også blev brugt som herberg for de vestlige pilgrimme. Mange af dem efterlod deres mærker på væggene” forklarer arkæologerne Michael Chernin og Shai Halevi fra IAA, Israels antikvitetsmyndigheder.

Arkæologerne har ved hjælp af såkaldt multispektral fotografering genskabt ikke færre end 40 graffiti i Zion-kirken, hvor isralitternes kong David angiveligt blev begravet.

Schweizerne husker Adrien von Bubenberg for hans tapre forsvar af byen Murten i 1476.

© Diebold Schilling the Elder

Hærværksmanden blev nationalhelt

Da Adrian von Bubenberg drog på valfart til Jerusalem i 1466, regede egyptiske Mamelukker byen og tjente godt på kristne pilgrimme.

10 år senere blev von Bubenberg schweizernes store helt, da han anførte en sejrrige hær i slaget ved Murten. Her besejrede han det tyske hertugdømme Burgunds invasionshær.

I dag står der statuer af von Bubenberg flere steder i Schweiz. I 1800-tallet blev han nemlig dyrket som det reneste eksempel på ridderlighed.