Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ridder rustning middelalder

Hvordan blev man ridder?

Alina Kuptsova/Pixabay

Som hovedregel var det forbeholdt mænd fra adelige familier at blive slået til ridder. Enkelte soldater fik dog æren som belønning for særlige bedrifter.

For en udvalgt adelig dreng var vejen lang. Straks han fyldte otte år, blev han indlogeret på en borg, hvor våbenmesteren trænede ham i våbenbrug, jagt og ridning, mens en skolemester underviste i latin, kristendom og retorik.

Borgfruen og kammerfrøkenen oplærte drengen i sang, dans og høvisk adfærd.

På sin 16-års fødselsdag blev han udnævnt til væbner og tjente direkte under en ridder, der oplærte ham i at kæmpe med lanse og i rustning.

Som 20-årig blev væbneren slået til ridder under en storslået ceremoni, og aftenen før ceremonien iklædte den unge mand sig en simpel hvid kjortel og bad natten igennem for at rense sjælen.

Han havde nu pligt til at lyde sin herres bud resten af livet. Til gengæld fik ridderen betaling i form af land med tilhørende undersåtter­ eller en klækkelig betaling.

Læs også:

Middelalderen

Legendarisk ridder knuste overmagten

28 minutter
Middelalderen

Derfor måtte riddere flirte - men ikke gramse

6 minutter
Middelalderen

Top 10: Historiens bedste riddere

4 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul