Hvornår stoppede ridderturneringer?
Hvor længe fortsatte adlen i Europa med at afholde ridderturneringer?

Ridderne beskyttede sig. De kraftige rustninger var ikke nok til at afværge ulykker under turneringerne. Derfor fik ridderne mere sikkerhedsudstyr.
Ridderturneringer indtil 1624
Den klassiske ridder med kraftig pansring og lanse mistede sin militære betydning i 1500-tallets første del. Men den traditionelle kampform overlevede som sport for adelige mange år endnu.
I England afholdt kongerne en ridderturnering på årsdagen for deres kroning frem til 1624. Og selv derefter var lansedyst på programmet ved flere royale fester.
Ridderturneringer stoppede før i Frankrig
På den tid var turneringerne ophørt i Frankrig, efter et uheldigt lansestød havde dræbt kong Henrik 2. i 1559. Den sportsglade monark var selv i sadlen og kæmpede mod kommandøren for sin egen garde, da ulykken indtraf. Af sikkerhedshensyn var lanserne lavet sådan, at de splintredes, når de mødte hård modstand. Men en stor træsplint fra adelsmanden Gabriel Montgomerys lanse trængte alligevel ind i kongens kranuium, og han døde efter flere dages pinsler.
h3>Ulykker skete ofte under ridderturneringer
Ulykker som denne var ikke sjældne i turneringer trods flere tiltag for at forbedre sikkerheden. Englands berygtede kong Henrik 8. slap levende fra et voldsomt styrt i 1528, men eksperter mener, at han fik permanente skader i hjernen, der forårsagede hans ekstreme fedme og tyranniske adfærd.
Dødsfald og invalideringer fik de klassiske turneringer til at transformere sig til den langt mindre farlige sport ringridning. Her er målet at ramme en ophængt ring med lansen. I Danmark var kong Christian 4. en ivrig ringrider, og han forsømte aldrig at deltage i konkurrencer hjemme eller under rejserne i udlandet. Sporten dyrkes stadig i Sønderjylland.