Også i middelalderen mente nogle læger, at folk skulle passe på med at drikke rent vand. Datidens lægevidenskab var baseret på teorien om, at kroppen bestod af fire legemsvæsker.
Vand blev anset som en kold væske, og for meget af den ville skabe ubalance i kroppen og gøre dig syg. Men samtidig anbefalede andre læger det modsatte.
Værket “Regimen sanitatis Salernitanum”, der er skrevet i 1200-tallet og handler om menneskets kost, anbefaler fx, at man drikker vin blandet med vand til måltiderne, men slår samtidig fast, at “hvis din hovedpine stammer fra alkohol, så drik vand”. Og frygten for at blive dømt til at skulle leve på vand og brød synes først at opstå i 1700-tallet.
Så hvor beskidt var vandet egentlig i middelalderen – og drak folk det?
Konklusion: Alkohol var bedst, men vand var ikke farligt
Intet tyder på, at folk i middelalderen nægtede at drikke vand af frygt for, at det var forurenet. Tværtimod nævnes vand som en normal drik i mange middelaldertekster.
Der er ingen tvivl om, at de fleste helst ville drikke deres vand blandet med noget, både pga. en bedre smag og pga. flere næringsstoffer. Blandt de fattige tog mange nok til takke med rent vand, når de ikke havde andet.
Myten om vandet er sandsynligvis opstået i 1700-tallet, hvor historikerne begyndte at beskrive middelalderen som mørk og beskidt. Den voksende industrialisering betød nemlig, at vandet nu blev mere forurenet og udrikkeligt. Selvom fængselsstraffen med vand og brød havde eksisteret i århundreder, var det derfor først her, at den for alvor førte til store fysiske lidelser.
MYTEKNUSERNES DOM: Mange drak vand i hverdagen