Knoglefund afslører grusom middelaldertortur

Arkæologer har afdækket skelettet af en mand, som er blevet udsat for en af middelalderens mest smertefulde henrettelsesmetoder.

Offeret, der var 17-20 år gammel, fik ifølge forskerne arme og ben brækket, hvorefter han sandsynligvis blev bundet fast til et vognhjul.

© De Vanna, L., 2015. La sequenza stratigrafica degli scavi archeologici di Piazza Sant'Ambrogio a Milano & Imageselect.

Midt i den norditalienske by Milano har arkæologer fundet skelettet af en ung mand med voldsomme knogleskader.

De lange knogler på begge underben og arme er brækket på tværs, og ryg­søjlen har skader fra stik med et våben. Analyser viser, at skelettet stammer fra mellem 1290 og 1430.

Offer var blevet tortureret

Forskerne troede først, at offeret var blevet dræbt i kamp. De usædvanlige skader, der var ens i begge sider af kroppen, ledte dem dog til en mere uhyggelig konklusion:

“Historiske dokumenter fra Norditalien peger på en henrettelsesmetode kaldet “hjul-tortur” (hjul og stejle, Red), forklarer forskerne fra Milanos Universitet.

Hængt op i vognhjul

Ifølge Christina Cattaneo, der er medforfatter til en rapport om fundet, foregik henrettelsen ved, at offeret blev bundet fast til et stort vognhjul, hvorefter bødlen knuste knoglerne i arme og ben – ofte med en mukkert.

De brækkede lemmer blev snoet gennem hjulets eger og bundet fast, hvorefter hjul og offer blev hejst op i en stolpe.

Til sidst blev offeret dræbt med et sværdstik eller ved halshugning. Det kan forklare skaden på rygsøjlen.

Muligvis mistænkt for at sprede pest

Forskerne har desuden i offerets baghoved påvist kraftige skader, muligvis fra et forfejlet forsøg på halshugning. Ved siden af kroppen fandt arkæologerne to spænder, som kan stamme fra fastbindingen af offeret.

Ifølge forskerne blev straffen bl.a. brugt mod personer, som var mistænkt for at sprede pest.

Den unge mand var lavere end tidens gennemsnit og led af deformiteter, som kan have kastet mistanke på ham.