Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Langbue Exeter Kranium

Langbuen gav skader­ som moderne skydevåben

Nærstudier af krigsskader fra middelalderen har givet forskerne overraskende viden om den berømte langbues voldsomme kraft.

Oliver Creighton/University of Exeter/PA & Shutterstock

Middelalderens langbue var så effektiv, at dens pile kunne bore sig tværs igennem et menneskes kranium med en kraft, der minder om moderne skydevåbens.

Det viser en opsigtsvækkende undersøgelse af en gravplads i den engelske by Exeter.

“Disse resultater har enorm betydning for vores forståelse af kræfterne i middelalderens langbue”, forklarer professor Oliver Creighton i en pressemeddelelse.

Agincourt langbue kranium

I slaget ved Agincourt i 1415 massakrerede ca. 7.000 engelske langbueskytter Frankrigs hær med en massiv regn af pile.

© Look And Learn/Bridgeman Images

Knogler havde frygtelige skader

Sammen med arkæologer fra universitetet i Exeter nærstuderede Creighton skeletdele fundet nær et munkekloster i Exeter tilbage i 2007.

Knoglerne, der ifølge kulstof14-analyser stammer fra mellem 1284 og 1447, har oprindeligt været begravet andetsteds, men blev siden flyttet til klosterets gravplads.

Blandt skeletdelene er et kranium, en lårbensknogle og et skinneben – alle med pileskader. Ifølge arkæologerne blev kraniets ejer i sin tid ramt af en pil, som gik igennem højre øjenbryn, tværs igennem hjernen og ud gennem baghovedet.

Pilen borede sig vej gennem knoglerne

Analysen viser, at pilen blev affyret af en langbue og var udstyret med en særlig panserbrydende spids. Ligesom kugler fra moderne skydevåben efterlod pilen et lille indgangshul, mens det på vejen ud af baghovedet rev et større hul.

På skinnebenet, der muligvis stammer fra samme mand, har en pil ramt med så stor kraft, at knoglen flækkede. Piletypen tyder på, at offeret var på en slagmark, da han døde.

Pilen roterede om sig selv i luften

Ud fra skaderne kan forskerne se, at pilen roterede med uret, da den ramte kraniet. Det er kendt, at middelalderens pile fik påsat fjer, så de roterede om sig selv i luften og derved fik maksimal stabilitet.

Ifølge forskerne er det første gang, man har fået bevis for, at langbuens pile roterede med uret. Det samme princip bruges i moderne skydevåben, hvor riflede geværløb får kuglen til at rotere – også med uret.

Englændernes berømte langbue fik sit gennembrud i 1300-tallet og var bl.a. afgørende i slagene ved Crécy i 1346 og Agincourt i 1415, hvor englænderne knuste Frankrigs hære.

Læs også:

Thomas Becket mord bly
Middelalderen

Berygtet middelaldermord udløste massiv blyforurening

2 minutter
Middelalderen

Legendarisk ridder knuste overmagten

28 minutter
øjensalve fra middelalderen
Middelalderen

Salve fra middelalderen dræber multi-resistente bakterier

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul