Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Makaber ring fundet i Wales

Guld, dødningehoved og en isnende kold besked – den walisiske ring har alt det, der får hårene til at rejse sig i nakken på arkæologer såvel som lægmænd.

Amgueddfa Cymru – National Museum Wales

En heldig walisisk amatørarkæolog har gjort et usædvanligt fund.

Da hans metaldetektor bippede, gravede David Balfour nemlig en meget sjælden guldring op af mulden i Carreghofa – nær den engelske grænse. Ringen var prydet af et skelethoved, og rundt om det stod teksten “Memento Mori”, der på latin betyder, husk, at du skal dø.

Eksperter anslår, at der er tale om en ring fra enten Tudor-perioden eller tidligt i Stuart-tiden – altså mellem 1550 og 1650.

Udtrykket memento mori stammer fra antikkens filosoffer og har været flittigt anvendt i Romerriget såvel som den tidlige kristendom.

Folk døde som fluer

Ifølge eksperter fra Det Walisiske Nationalmuseum er ringens dystre budskab udtryk for den høje dødelighed i 1500- og 1600-tallets Wales, hvor sygdomme og dårlige leveforhold betød, at folk sjældent blev særlig gamle.

Motivet og teksten er derfor ment som et varsel om livets korthed og forgængelighed, mener forskerne.

Morbide smykker var dog ikke kun et walisisk fænomen. I 1500- og 1600-tallet blev memento mori-udsmykning populær i hele Europa. Knogler, kranier og inskriptioner om menneskets forgængelighed prydede ringe og brocher. Kunstnere malede billeder med dødningehoveder, timeglas og visne blomster – til vidne om det uundgåelige forfald og bortgang.

Adskillige spektakulære fund har i de senere år fået tusindvis af amatørarkæologer til at tage metaldetektoren under armen i jagten på skatte fra fortiden. Se metaldetektorens største triumfer her.

Læs også:

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul