Amgueddfa Cymru – National Museum Wales

Makaber ring fundet i Wales

Guld, dødningehoved og en isnende kold besked – den walisiske ring har alt det, der får hårene til at rejse sig i nakken på arkæologer såvel som lægmænd.

En heldig walisisk amatørarkæolog har gjort et usædvanligt fund.

Da hans metaldetektor bippede, gravede David Balfour nemlig en meget sjælden guldring op af mulden i Carreghofa – nær den engelske grænse. Ringen var prydet af et skelethoved, og rundt om det stod teksten “Memento Mori”, der på latin betyder, husk, at du skal dø.

Eksperter anslår, at der er tale om en ring fra enten Tudor-perioden eller tidligt i Stuart-tiden – altså mellem 1550 og 1650.

Udtrykket memento mori stammer fra antikkens filosoffer og har været flittigt anvendt i Romerriget såvel som den tidlige kristendom.

Folk døde som fluer

Ifølge eksperter fra Det Walisiske Nationalmuseum er ringens dystre budskab udtryk for den høje dødelighed i 1500- og 1600-tallets Wales, hvor sygdomme og dårlige leveforhold betød, at folk sjældent blev særlig gamle.

Motivet og teksten er derfor ment som et varsel om livets korthed og forgængelighed, mener forskerne.

Morbide smykker var dog ikke kun et walisisk fænomen. I 1500- og 1600-tallet blev memento mori-udsmykning populær i hele Europa. Knogler, kranier og inskriptioner om menneskets forgængelighed prydede ringe og brocher. Kunstnere malede billeder med dødningehoveder, timeglas og visne blomster – til vidne om det uundgåelige forfald og bortgang.

Adskillige spektakulære fund har i de senere år fået tusindvis af amatørarkæologer til at tage metaldetektoren under armen i jagten på skatte fra fortiden. Se metaldetektorens største triumfer her.