ALSH & Shutterstock
Metaldetektorfund Schleswig-Holstein

Metaldetektor-elev fandt guldskat fra Valdemar Sejrs tid

Eleven var på sin blot tredje tur for at få sit diplom som metaldetektor-fører, da han gjorde et spektakulært fund. Nær Hedeby lå smukke mønter og smykker fra middelalderens Mellemøsten.

Nicki Andreas Steinmann var på sin blot tredje tur med sin metaldetektor, da han gjorde et stort fund i den tyske delstat Schleswig-Holstein. Steinmann, der endnu var i gang med at tage det påkrævede metaldetektor-førerbevis, havde en erfaren mentor med sig, da høje bip afslørede metal under jorden.

Steinmann gravede nogle få cm ned i jorden og stødte på et par sølvmønter, og hvad der lignede guld. Herefter fik mentoren tilkaldt delstatens egne arkæologer, der straks gik i gang med at undersøge, hvad marken ellers gemte på.

Metaldetektorfund Schleswig-Holstein

På nogle af genstandene i skatten var det endnu muligt at finde rester af den stofpose, som skatten oprindeligt var blevet begravet i.

© ALSH

Skatten indeholdt mange stilarter

Op af jorden dukkede intet mindre end 30 sølvmønter, to guldbelagte fingerringe, et par øreringe med indsatte ædelstene og to fibulaer afslører statskontoret for arkæologi i Schleswig-Holstein. Et spektakulært fund og en sær blanding af stilarter. Mønterne viste sig at stamme fra den danske kong Valdemar Sejrs tid (1202-1241), hvor det nærliggende Hedeby for længst var blevet forladt.

Øreringene derimod var i byzantinsk stil fra omkring år 1100. Blandt skattene var der også en meget sjælden kopi af en persisk dinar fra Almohad-dynatiet (1147-1269). Kopi-mønten var blevet genbrugt som et tøjspænde i skandinavisk stil.

“Genstandene har langtrækkende kulturel betydning”, forklarer statsarkæolog Ulf Ickerodt fra Schleswig-Holstein.

Ingen af fundene lå dybt begravet i jorden, og arkæologerne regner med, at de stammer fra en rejsende, som har skjult sine værdifulde ejendele.