BNPS

Metaldetektor-fund: Guldbibel er en formue værd

Fundet er blot 1,5 x 1,5 cm stort, men den heldige hobby-arkæolog kan se frem til en findeløn på knap en million kroner.

Kapsler, bøjede søm og andet skrald finder hobby-arkæologer mest af, når de svinger metaldektektoren, men britiske Buffy Bailey havde for nylig heldet med sig.

Hun afsøgte en mark uden for York i det nordvestlige England og havde lige vendt ryggen til en gangsti “for at undgå distraherende spørgsmål fra forbipasserende”, som hun forklarer, da hendes metaldetektor gav udslag.

Blot en håndslængde nede i jorden gravede den 48-årige sygeplejerske en mudret genstand op, som hun i første omgang antog var et moderne vedhæng til en halskæde. Da hun fik renset fundet, viste det sig at være anderledes spændende.

I hånden holdt hun et 600 år gammelt guldsmykke, der forestillede en åben bibel. Smykket er fint forarbejdet og måler blot 1,5 x 1,5 cm.

“Den var så tung og skinnende – helt og aldeles vidunderlig smuk”, forklarer den lykkelige hobby-arkæolog.

Richard 3.s og dronning Annes portrætter pryder i dag et vinduesparti i Cardiff Castle.

© VeteranMP

Miniaturen er en formue værd

Jorden, som Bailey afsøgte, tilhørte i middelalderen den engelske konge, Richard 3. Historikere mener derfor, at den lille guldbibel kan være kongelig. Biblen har billeder af Skt. Laurentius og Skt. Margaretha, der var helgener for fødsler, indgraveret.

Det er ikke utænkeligt, at biblen blev foræret til Richard 3.s dronning, Anne Neville, der var gravid i 1473. Guldbiblen vurderes at kunne indbringe mindst 870.000 kr. på en auktion.