Middelalder-markedets 8 mest eksotiske varer

Europas største middelalder-markeder bugnede af varer fra hele verden. I handelscentrummet Venedig kunne borgere og tilrejsende købmænd bl.a. købe engelsk uld, kinesisk silke og smykker af afrikansk guld.

For middelalderens fattige var friskfanget fisk og krydderier noget, de kun kunne drømme om at få råd til.

© Jan van Horst, Creative Commons/Wikipedia

1. Peber (Indien)

Med erobringen af Konstantinopel fik Venedig i 1200-tallet et solidt brohoved for handel med Fjernøsten. Fra Indien kom bl.a. peber. Krydderiet var så eftertragtet i Europa, at et kilo svarede til prisen på en ko.

2. Silke (Kina)

Fin silke og håndmalet porcelæn blev fragtet fra Kina gennem Centralasien ad lange karavaneruter, hvor sult, tørke og røvere udgjorde en konstant trussel.

3. Uld og klæde (England)

Englands klostre var storproducenter af datidens bedste uld. Venedigs købmænd købte derfor tonsvis af stoffet i Southampton og sejlede det til Brugge i nutidens Belgien. Her blev ulden på store væverier forarbejdet til lange baner af fint klæde.

Snød en sælger med prisen, ville han ende i skærsilden, advarede kirken. Grådighed var nemlig en af de syv dødssynder.

© Bridgeman Images

4. Sølv (Tyskland)

Ædelmetallet kom fra minerne nær Augsburg og blev fragtet til Venedig ad datidens sikreste og mest stabile veje: Europas floder. Størstedelen af sølvet blev slået til mønter og brugt på indkøb af varer fra bl.a. Asien.

5. Olivenolie (italien og Tunesien)

Italiensk olivenolie var efterspurgt af alle. Når Venedig lå i krig med andre af Italiens bystater, blev handels­vejene dog blokeret. Venetianernes skibe måtte da hente oliven og olivenolie i Tunesien.

6. Guld (Afrika)

Guldsmedene på Rialto-pladsen i Venedig var berømmede i hele Europa. Guldet til deres smykker kom fra miner i Afrika og nåede med karavane til Alexandria og Tripoli, hvorfra det blev sejlet over Middelhavet.

I 1097 rykkede Venedigs marked til et torv nær Rialto-broen.

© Shutterstock

7. Glas (Murano)

Venedig var kendt for sit usædvanlig klare glas. Vaser, perler og spejle blev fremstillet på Murano-øerne nord for byen. Produktionen lå isoleret, fordi glaspusternes ovne udgjorde en brandfare.

8. Modetøj (Frankrig)

Fra 1240 kontrollerede Venedig den store Po-slette, og byen fik kontrol med handelsvejene til Frankrig. I byen Troyes oprettede Venedigs klædehandlere en storproduktion af syet luksustøj til Europas elite.