MOLA Headland Infrastructure
15-årig engelsk pige begravet med ansigtet nedad

Middelalderpige blev bundet og begravet med hovedet nedad

For omkring 1.200 år siden blev en større engelsk by revet ned af dens indbyggere. Men inden de forlod byen helt, begravede de en 15-årig pige på bestialsk vis. Nu prøver arkæologerne at finde ud af hvorfor.

Mellem år 680-880 e.Kr. valgte indbyggerne i byen Conington i det østlige England at forlade deres hjemstavn. Men først foretog de sig tilsyneladende et brutalt ritual, der nu forvirrer arkæologerne.

Porthuset i bymuren blev revet ned, og på dens sted begravede indbyggerne en 15-årig pige – med ansigtet nedad. En skik, der normalt kun blev brugt, hvis man frygtede, at den døde ville gå igen.

”Udover at være begravet med ansigtet nedad på en grænse (byporten, red.), afslører hendes anklers position, at de måske har været bundet sammen”, forklarer Don Walker, der er knoglespecialist ved Museum of London.

”Dette indikerer, at de lokale gjorde ekstra tiltag for at sikre sig, at hun ikke kunne 'rejse sig' fra graven igen”, tilføjer Walker.

Har formentligt været udstødt af samfundet

Præcis hvorfor den unge pige blev begravet på denne bestialske vis, finder arkæologerne måske aldrig svar på.

“Vi får nok aldrig at vide, præcis hvordan denne unge kvinde blev opfattet af det samfund, hun voksede op i. Men den måde, hun blev begravet på, fortæller os, at hun næsten helt sikkert blev set som anderledes”, forklarer Walker.

Pigens knogler afslører dog noget om hendes hårde liv. Arkæologerne kan se, at hun led af underernæring og havde skader på rygraden, der stammede fra hårdt fysisk arbejde.

Der er dog stadig meget, der står hen i det uvisse om pigens liv. Begravelsen var sandsynligvis noget af det sidste indbyggerne foretog sig, inden de forlod Conington – var der en sammenkobling?

Byen var en af de administrative centre i kongeriget Mercia. Den blev sandsynligvis forladt, fordi kongeriget mistede meget magt efter vikingernes invasion af England.

Se en 3D-model af pigen her: