Arkæologerne antager, at den spinkle kvinde på omkring 1,55 meter og den lidt højere mand ved hendes side levede i 900-tallet. Gravene blev udgravet ved et mindre slot, som fungerede som en befæstning udenfor det kongelige palads i Helfta – hvor bl.a. de tyske kejsere Otto den Store og Otto II har haft residens.
Arkæologerne mener, at parret kan have været mand og kone baseret på, hvordan de er blevet begravet ved hinandens side, men der er adskillige mystiske elementer ved graven, som gør alle teorier usikre.
Kvinden havde ingen gravgaver
Gravene og placering tyder på, at i hvert fald manden var en betydningsfuld person, muligvis en del af adelen eller måske en forpagter af det mindre slot, som parret var begravet i.
Manden var bl.a. begravet med:
“En kniv, et bælte og dele af en såkaldt embedsstav, som generaler bar. Derfor kan han have været en højtstående person”, fortæller arkæolog Felix Biermann fra Sachsen-Anhalts Statslige Kontor for Monumenters Bevarelse og Arkæologi til den tyske avis Bild.
Kvinden derimod var begravet uden en eneste gravgave, hvilket er en sjældenhed for højtstående kvinder på den tid.
“Det er meget usædvanligt, at der ikke var begravet noget med hende. Måske var hun allerede kristen, mens manden stadigvæk var hedensk”, siger Biermann med henvisning til, at de tidlige kristne generelt undsagde sig at blive begravet med gravgaver.
Det forklarer dog ikke hendes udhulede ansigt. Og det ville også være overraskende, hvis den stærkt kristne Otto den Store tillod en ikke-kristen at fungere som forpagter på et af sine slotte.
En lille del af et stort palads-kompleks
Det er langt fra det første store fund, arkæologerne har gjort ved det gamle kejserlige palads. I 2021 fandt de, hvad der blev betegnet som en “elite-gravplads” med 70 forskellige grave, ikke langt fra hvor det nye par er fundet.
Udover den mystiske grav har arkæologerne under den nuværende udgravning afdækket ruinerne af adskillige huse samt en separat kongelig struktur, der blev bygget over det oprindelige palads i 1100-tallet.
Tilstedeværelsen af husene antyder, at der for over 1000 år siden boede en relativt stor befolkning i nærheden af det kongelige palads.
“Dette er en vigtig indsigt i infrastrukturen i det kejserlige palads og de områder, hvor almindelige mennesker boede og arbejdede”, fortæller Biermann.
Det middelalderlige palads og den omkringliggende bebyggelse blev tilsyneladende udbygget af Otto I, bedre kendt som Otto den Store – grundlæggeren af det ottoniske dynasti og tysk-romersk kejser fra 962 til 973.
Arkæologer afdækkede også fundamentet af en imponerende katolsk katedral her i 2021, som var blevet bygget på opfordring af Otto I.
De seneste års udgravninger tyder på, at dette var et stort magtcentrum for kejseren, hvorfra han kunne konsolidere sit styre over Vesteuropa. Desværre blev de fleste af bygningerne destrueret under reformationen, og ikke meget er tilbage.
Udgravningerne af det kejserlige palads-kompleks i Helfta vil fortsætte de kommende måneder og år.
I første omgang er fokus dog på de nyopdagede skeletter, som arkæologerne nu vil undersøge nærmere i et laboratorium i et forsøg på at afdække dødsårsagen. Håbet er, at undersøgelserne kan give et svar på, hvorfor kvindens ansigt mangler.