Western Power Distribution

Mystisk tunnel fundet nær middelalderkloster

Tilfældighed ledte arkæologer på sporet af ukendt tunnel, der løber langs floden og hen mod berømt kloster.

Medarbejdere fra det walisiske elselskab Western Power Distribution fik sig noget af en overraskelse, da de skulle flytte en elmast. Masten stod på en kundes grund ikke langt fra klostret Tintern Abbey i det sydlige Wales.

“Før arbejdet begyndte, var alle de sædvanlige kontroller og godkendelser på plads. Der var heller ikke dukket noget op på vores tegninger eller i arkiverne, der indikerede, at noget usædvanligt befandt sig på stedet”, forklarer teknikeren Allyn Gore.

Det var, lige indtil elselskabet begyndte at grave. Pludselig stødte arbejdsholdet på et stort hulrum, som de først antog var en naturlig grotte under jorden. Det viste sig dog hurtigt, at hulrummet var menneskeskabt og en del af et større tunnelsystem, der løber langs den nærliggende flod.

VIDEO: Et britisk TV-hold fik lov til at kaste et blik ind i tunnellen, som endnu ikke er udforsket i sin fulde længde.

Ingen kendte til den glemte tunnel

Tunnelsystemet findes ikke på kort over området, de ældste af hvilke stammer fra 1700-tallet. Lokale arkæologer har fastslået, at den lave tunnel, der er ca. 122 cm høj, stammer fra middelalderen.

Tunnellens formål er endnu uvist, men spekulationerne er mange. Lokalhistorikere overvejer, om den i urolige tider kan have været en hemmelig flugtvej fra det lokale kloster Tintern Abbey – eller om den kan have fungeret som en underjordisk akvædukt, der bragte frisk vand frem.