Fra Mauro

Nu kan du gå på opdagelse i middelalderens Google Maps

Middelalderens landkort var generelt skrupskøre, men én mand satte sig for at vise verden anno 1450, som den virkelig så ud. Munkens kort kan nu opleves i en uhørt høj kvalitet.

Omkring år 1450 sad munken Fra Mauro i et kloster i Venedig og tegnede et banebrydende verdenskort. Kortet er nu blevet digitaliseret ved et samarbejde mellem Firenzes Galileo-museum og Markusbiblioteket samt Nanyang Technological University i Singapore.

Modsat andre af middelalderens gakkede kort var Fra Mauros ikke blot en stiliseret udgave af verden, men et forsøg på at lave en geografisk korrekt gengivelse. Kortet var intet mindre end samtidens Google Maps og så imponerende, at det i godt 350 år hang i klostrets kirke.

Som mange andre kort fra middelalderen var Fra Mauros også vendt på hovedet. Europa ligger derfor i bunden.

© Fra Mauro

Tjek verdens floder

Kortets mange små beskrivelser er skrevet i Fra Mauros venetianske dialekt, men som en del af digitaliseringsprocessen er alle tekster blevet oversat til engelsk, italiensk og kinesisk.

Som et led i digitaliseringen er det nu muligt at få særlige geografiske kendetegn fremhævet på landkortet. Et tryk på en knap får fx alle bjerge og floder til at træde tydeligt frem. Kongedømmer og regioner kan også vises.

Desuden har de tre samarbejdspartnere produceret korte videoer om fx kortets tegninger af bibelske lokaliteter som Edens Have.

Du kan gå på opdagelse i Fra Mauros kort her: https://mostre.museogalileo.it/framauro/en/