Shutterstock
øjensalve fra middelalderen

Salve fra middelalderen dræber multi-resistente bakterier

Galde, hvidløg og nogle få andre ingredienser gør medicin fra 800-900-tallet overraskende effektiv, viser ny forskning.

Forskere fra University of Warwick i England har testet en godt 1.000 år gammel øjensalve med forbløffende resultat.

Opskriften stammer fra Balds Lægebog – et angelsaksisk værk fra 800-900-tallet.

I middelalderen knuste kloge koner løg og hvidløg i en morder og tilsatte rødvin samt galde fra en ko for at fremstille salve mod øjenbetændelse.

I 2015 afprøvede forskerne i Warwick salven for første gang – og kunne konstatere, at den slog adskillige typer bakterier ihjel.

Nu har de testet salven igen på såkaldt biofilm og planktoniske kulturer, der er uhyre vanskelige at få bugt med ved hjælp af antibiotika.

Øjensalve fra middelalderen

Bald's Leechbook (Balds lægebog) er skrevet i 800- eller 900-tallets England. Den rummer talrige opskrifter på naturmedicin – en del af dem er dog ret komiske: Fx kan hovedpine ifølge værket kureres ved at binde planten korsblad fast på panden med et rødt halstørklæde.

© The British Library Board

Håb for behandling af diabetes

Biofilm danner en mur, som moderne medicin ikke kan nedbryde, men meget tyder på, at Balds 1.000 år gamle øjensalve er løsningen.

I laboratoriets syntetiske sårmodel nedkæmpede øjensalven ikke færre end 11 genstridige former for biofilm og plaktoniske bakterier.

Forskningens perspektiver er særdeles interessante, da verdenssundheds-organisationen WHO advarer om, at resistente bakterier omkring år 2050 vil koste 10 millioner mennesker livet, hvis nye metoder ikke kommer på bordet.

“Vi tror især, at der er håb for behandlingen af diabetisk fodsår (kroniske sår hos diabetespatienter, red.). Det er den ultimative super-resistente biofilminfektion,« udtaler en af de britiske forskere til CNN.