Cícero Moraes

Svensk bondesoldat fik dansk økse i hovedet

Middelalderens krigsførsel gav uhyggelige skader. Rekonstruktionen af et offer for et blodigt slag i 1361 viser, præcis hvor bestialsk der blev kæmpet.

Med hjælp fra tandlæger har en brasiliansk 3d animator genskabt ansigterne på nogle af de faldne fra et af middelalderens blodige slag. Særligt en af de faldne bondesoldater fra slaget ved Visby på Gotland i 1361 vækker opsigt.

Manden var blevet ramt i ansigt af et skarpt våben, som havde flækket kæben, slået tænder ud og kløvet næsen.

“Blandt de våben, der kunne være blevet brugt, matcher en økse bedst skaderne”, forklarer 3D-eksperten Cícero Moraes, der er hovedforfatter på det nye studie om de faldne ved Visby.

“Jeg modellerede derfor en økse og placerede den over knoglerne. Det er svært at sige, om den dræbte ham, men den gjorde helt sikkert stor skade på det bløde væv. Det var chokerende, at se øksen siddende i hans ansigt”, fortæller Moraes.

De andre døde havde tilsvarende forfærdelige skader på kranier og benknogler.

Dansk konge slagtede Gotlands bønder

Bondesoldaterne led i 1361 nederlag til den danske kong Valdemar Atterdag, som invaderede Gotland. Valdemars felttog til Gotland handlede først og fremmest om at krigsbytte, for øen var blevet rig af at være en af Østersøens vigtigste handelspladser.

Uden for hansestaden Visby slagede Valdermars garvede tropper 1.800 dårlig udrustede bønder. Visby åbnede herefter byporten og betalte danskerne en formue for at skåne deres liv.