Antiquity Journal, Shutterstock

Teenagepige fik grusom straf

I 800-tallet mistede en britisk pige livet efter en tur gennem angelsaksernes retssystem. Med lovens tilladelse kunne hendes forfølgere pine og plage teenageren.

Nye undersøgelser af et kranie fundet i 1960’erne afslører angelsaksernes barbariske skikke. En 15-18-årig britisk pige blev for 1.200 år siden straffet på grusom vis.

Mellem næsehullet og tænderne er kraniet blevet beskadiget med en kniv – i forbindelse med at pigen har fået sin næse og læberne skåret af. Et skæremærke i panden vidner om, at pigen formentlig også er blevet skalperet.

I panden vidner et langt og lige skæremærke om, at teenagepigen blev skalperet.
Bødlen skar dybt, da han fjernede hendes næse. Kniven skar det yderste af knoglen mellem næse om mund af.

© Antiquity Journal

Blev kvalt i sit eget blod

Ingen af kranieskaderne viser tegn på heling, så teenageren er død umiddelbart efter skamferingen. Enten blev hun kvalt i sit eget blod eller forblødte, da arterier blev skåret over, mener arkæologen Garrard Cole fra University College London.

Han er chef for arbejdsgruppen, der har undersøgt kraniet. Det blev fundet for over 50 år siden i landsbyen Oakridge i Hampshire, 75 km sydvest for London, men er først nu blevet genstand for grundig forskning.

Kraniet er det eneste af teenagepigen fra Oakridge, som arkæologerne fandt under en udgravning i 1960erne. Indtil for nylig har kraniet ligget på et lager og samlet støv.

© Shutterstock

Første bevis på skamfering

Skamfering var tilladt ifølge angelsaksiske lovtekster, som blev nedskrevet i 1100-tallet, men kraniet fra Oakbridge er det første fysiske bevis på den grusomme praksis. Ører, hår og næsen rådner hurtigt bort, så arkæologerne er ikke før stødt på lig, der bar tegn på så barbarisk en behandling.

Pigens forbrydelse kendes ikke, men Cole mener, at “hun sandsynligvis blev straffet, fordi nogen mente, at hun havde været utro”, siger Cole.

Angelsakserne dømte kvinder til skamfering for utroskab. Derudover blev en række forbrydelser straffet på tilsvarende barbarisk vis.

Angelsaksisk lov var grusom

Falskmøntnere fik deres afhuggede hånd sømmet fast til døren.
© Shutterstock

Dyresex blev straffet med døden.
© Shutterstock

Slaver, der gjorde oprør, blev hængt eller skalperet, pisket og fik deres lillefinger hugget af.
© Shutterstock