Mysterium løst: Derfor gik løver amok i blodrus

Nye og omfattende undersøgelser af slidmønstre i en samling gamle løvetænder har afsløret, hvad der i 1898 fik to løver til at gå på menneskejagt og æde over 100 mænd i Kenya.

Vævet i løvernes tænder afslører, at de havde så store smerter, at de ikke var i stand til at jage deres foretrukne bytte.

© Bruce Patterson/Field Museum

De to løver blev kendt som "The Ghost" og "The Darkness", da de i ly af natten åd mere end 100 jernbanearbejdere i Kenya over ni måneder.

Siden blev de skudt og udstoppet, og nu har en gruppe forskere endelig fundet forklaringen på, hvad der fik løverne til at gå på blodig menneskejagt i 1898:

De havde tandpine.

Ulidelige smerter

Mikroskopiske slidmønstre i løvernes tænder ledte forskerne til den endelige konklusion. Efter de to løver blev skudt, blev de nemlig udstoppet, og derfor har det været muligt at undersøge deres tænder.

"Uden dem ville vi aldrig have været i stand til at løse mysteriet," siger Bruce Patterson, der er pattedyrskurator på Field Museum i Chicago, hvor løverne er udstillet.

Tænderne viste tegn på omfattende skader, der har bredt sig helt ned i kæben, og som har givet løverne så ulidelige tandsmerter, at de ikke var i stand til at jage deres sædvanlige bytte, så som zebraer, antiloper og gnuer.

I stedet var det lettere at gå ind i jernbanearbejdernes lejr og angribe en sovende jernbanearbejder.

Efter ni måneders menneskejagt blev de to løver skudt.

© Field Museum

Årelangt mysterium

Flere studier har vist, at løver helst undgår menneskekød og i stedet foretrækker store planteædere.

Det har derfor længe været et mysterium, hvorfor de to løver i Kenya så systematisk udvalgte deres bytte blandt mennesker.

Men på baggrund af løvernes tænder samt en undersøgelse af en menneskeædende løve fra Zambia, der viser, at også den led at tandpine, er forskerne ikke længere i tvivl om, at løvetandpine kostede over 100 mennesker livet i 1898.