Walt Disney Enterprises & Imageselect

De sikre kendetegn: Sådan afslører du en heks

Det var en kendt sag, at hekse som regel var hæslige og færdedes i selskab med en kat. Nægtede en anklaget kvinde at være en heks, kunne en række prøver afsløre, om hun var skyldig.

Vægtprøven - hollændere tjente penge på at veje kvinder

Tynde kvinder vejede ikke meget og havde derfor nemmere ved at lette fra jorden og flyve til sabbat, mente folk. Kvinder uden sul på kroppen var altså i risiko for at blive anklaget.

Den hollandske by Oudewater havde derfor indrettet et hus, hvor kvinder blev vejet på en særlig vægt for at teste, om de var hekse. Kvinder, som frygtede en hekseanklage, drog til byen for at få et certifikat på, at de var normalvægtige.

Stikprøven - djævlen mærkede sine tjenere

Når en heks indgik sin djævlepagt, blev den beseglet med det såkaldte Stigma diabolicum – et mærke, som Djævlen med sin klo satte på heksens krop.

En mistænkt heks blev derfor ofte spændt nøgen fast på en briks. Herefter prikkede bødlen hende med en syl. Mærket var følelsesløst, så stoppede prikkene med at gøre ondt, havde han fundet det.

Vandprøven - hvis den mistænkte flød ovenpå, var hun skyldig

Det hed sig, at hekse ikke kunne synke i vand, fordi de havde afsværget sig då­ben. En anklaget kvinde skulle derfor bin­des og kastes i vandet. Flød hun oven­på, var hun en heks; sank kvinden til bunds, beviste det hendes uskyld.

Metoden blev fx brugt i 1751 i England. Her smed en rasende pø­bel Ruth Osborne i en dam. Hun overleve­de testen, hvorefter de hængte hende.

Tåreprøven - smertenstårer kunne sikre en frikendelse

Fældede den anklagede ingen tårer under tortur, var hun en heks, mente folk. Ifølge heksejægeren Heinrich Kramer var denne prøve dog ikke altid til at stole på, for Djævlen kunne hjælpe kvinden med at græde falske tårer.

Videnskaben har siden fundet ud af, at tårekanalerne kun fungerer i ringe grad, når kroppen udsættes for stærk smerte.

De sikre kendetegn

  • Rynket som et æble: En heks er som oftest gammel, har rynker og er krumbøjet.
  • Skægvækst som en mand: Hekse har tykke, buskede øjenbryn, og de har en markant behåret læbe.
  • Uregelmæssige tænder: Tænderne i munden er skæve, og en af dem stikker altid frem.
  • Dårlige øjne: Hekse har enten mælkehvide, blinde øjne eller et ondt, skelende øje.
  • En hæslig stemme: Stemmen hos en heks er enten dyb og hæs eller høj og pibende.
  • Har en djævelsk hjælper: Hekse følges af en hund eller en kat, som hjælper med at udøve sort magi.