George Cruikshank/Wikimedia

Hvorfor bringer hestesko held?

Hesteskoen er sammen med firkløveren et af de mest genkendelige symboler på held, men hvorfor er hestens fodtøj egentlig lykkebringende?

At der findes held i hestesko, har sandsynligvis sine rødder i tanken om, at jern har en særlig evne til at holde onde ånder væk.

Da hesten desuden traditionelt blev skoet med syv søm – og syv blev betragtet som det helligste tal – var hesteskoen allerede tidligt forbundet med det overnaturlige.

Det er dog især smedenes helgen, Skt. Dunstan, som vi kan takke for den lykkebringende hestesko over døren.

Ifølge legenden var Dunstan smed i 900-tallets Baltonsborough i Sydengland.

En dag blev han opsøgt af Djævlen, hvis hest havde tabt sin ene sko. Djævlen bad derfor smeden om at lave en ny.

Dunstan lod sig ikke mærke med, at han havde genkendt den onde selv men smedede skoen.

Pludselig greb Dunstan om Djævlens næse med en glødende tang og hamrede hesteskoen fast på hans fod i stedet.

Djævlen brølede af smerte, men før han blev befriet for skoen, måtte han love, at han aldrig ville gå ind i et hus, hvis der hang en hestesko over døren.

Sandsynligvis overbeviste legenden de overtroiske mennesker i middelalderen om at sømme en hestesko op over deres dør – hvilket førte til flere myter:

Den mest velkendte er, at hesteskoen skal hænge med enderne opad, så den kan fange heldet. Hvis enderne hænger nedad, ryger heldet ud.

Nogle mener også, at hesteskoen skal være brugt, før den bringer held. I dag findes der firmaer, som sælger “heldige”, brugte hestesko.