Makaber vampyrgrav fundet i Polen

På en polsk kirkegård har arkæologer fundet tre lemlæstede skeletter. De stammer fra personer, der blev mistænkt for at være vampyrer i middelalderen.

En mand blev begravet med hovedet kilet fast mellem to sten. Det skulle forhindre ham i at stå op fra de døde.

© Krzysztof Socha

Da tre personer - en kvinde og to mænd - for over seks hundrede år siden blev begravet i den polske landsby, Górzyca, havde begravelsen ét formål: De døde måtte aldrig stige op fra graven.

Derfor blev de spiddet gennem rygsøjlen og naglet fast til jorden, kvinden fik smadret sine knæskaller, og den yngste af mændende fik hovedet sat i klemme mellem to sten.

Nu har polske arkæologer fundet deres skeletter i udkanten af landsbyens kirkegård, og konklusionen er klar: De døde blev mistænkt for at være vampyrer.

Brutale begravelser

I middelalderens Europa var vampyrbegravelser ikke en sjældenhed.

Mennesker, der havde underlige sygdomme eller døde under mystiske omstændigheder, var under mistanke for at være vampyrer.

For at forhindre dem i at rejse sig fra de døde og hjemsøge de levende lemlæstede man deres lig og begravede dem med ansigtet ned mod jorden.

Hullet i rygsøjlen på skeletterne er en tydelig indikation på, at ligene er blevet spiddet til jorden.

© Krzysztof Socha

Pukkelryg var vampyrtegn

Rygsøjlen hos to af de tre skeletter - kvinden og den ældste mand - fra Górzyca bærer tydelige tegn på deformitet, og arkæologerne regner med, at de to personer var pukkelryggede.

"Den anderledes kropsbygning var et oplagt vampyrtegn", siger Krzysztof Socha fra Kostrzyn Fæstnings Museum, der står bag fundet af de tre skeletter.

Men det tredje skelet er forstat et mysterium.

"Hans knogler ser helt normale ud, og der er ingen tegn på sygdom," siger Krzysztof Socha.

Alle tre skeletter er nu sendt til videre undersøgelse hos en gruppe antropologer.