Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Spring-heeled Jack var victoriatidens Batman

Alle kendte Spring-heeled Jack i 1800-tallets London. Først som en frygtet figur og siden som en hemmelig helt.

Wikimedia Commons

Spring-heeled Jack var en særdeles berømt og berygtet karakter i 1800-­tallets Storbritannien.

Han blev observeret første gang i 1837, hvor en mand i London tilsyneladende så en mystisk, djævel-lignende person springe over en høj kirkegårdsmur.

Nogle måneder senere fortalte en ung tjenestepige, at hun var blevet forulempet i en mørk gyde af en lignende person, som dog stak af, da hun begyndte at skrige.

I de efterfølgende år dukkede Spring-heeled Jack op i et utal af historier – først i London, dernæst i hele Storbritannien – hvor han ofte skræmte intetanende folk for derefter at forsvinde i et spring, mens han lo højt og diabolsk.

Med tiden blev Spring-heeled Jack så populær, at han også blev hovedperson i flere skønlitterære bøger og teaterstykker.

Spring-heeled Jack går fra skurk til helt

Mens han i begyndelsen blev anset som frygtelig og farlig, skiftede figuren med tiden karakter og blev fremstillet som en hemmelig helt, der beskyttede de svage og straffede de onde i ly af mørket – som victoriatidens Batman.

Efter at have optaget briterne i over 70 år forsvandt Spring-heeled Jack fra offentlighedens søgelys i begyndelsen af 1900-tallet.

Siden har flere forskere forsøgt at forklare fænomenets opståen.

De fleste er nu om dage enige om, at Spring-heeled Jack opstod som et ­massehysteri, som følge af rygter, overtro og sensationshungrende aviser.

Læs også:

Mytologi

Englænderne så rumvæsener for 900 år siden

2 minutter
Mytologi

Gæs gror da på træerne!

2 minutter
diamant_diamant
Mytologi

Død og ulykke følger den blå diamant

8 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul