Wikimedia Commons

Spring-heeled Jack var victoriatidens Batman

Alle kendte Spring-heeled Jack i 1800-tallets London. Først som en frygtet figur og siden som en hemmelig helt.

Spring-heeled Jack var en særdeles berømt og berygtet karakter i 1800-­tallets Storbritannien.

Han blev observeret første gang i 1837, hvor en mand i London tilsyneladende så en mystisk, djævel-lignende person springe over en høj kirkegårdsmur.

Nogle måneder senere fortalte en ung tjenestepige, at hun var blevet forulempet i en mørk gyde af en lignende person, som dog stak af, da hun begyndte at skrige.

I de efterfølgende år dukkede Spring-heeled Jack op i et utal af historier – først i London, dernæst i hele Storbritannien – hvor han ofte skræmte intetanende folk for derefter at forsvinde i et spring, mens han lo højt og diabolsk.

Med tiden blev Spring-heeled Jack så populær, at han også blev hovedperson i flere skønlitterære bøger og teaterstykker.

Spring-heeled Jack går fra skurk til helt

Mens han i begyndelsen blev anset som frygtelig og farlig, skiftede figuren med tiden karakter og blev fremstillet som en hemmelig helt, der beskyttede de svage og straffede de onde i ly af mørket – som victoriatidens Batman.

Efter at have optaget briterne i over 70 år forsvandt Spring-heeled Jack fra offentlighedens søgelys i begyndelsen af 1900-tallet.

Siden har flere forskere forsøgt at forklare fænomenets opståen.

De fleste er nu om dage enige om, at Spring-heeled Jack opstod som et ­massehysteri, som følge af rygter, overtro og sensationshungrende aviser.