1900-tallets mest kendte protestaktioner

Med forskellige former for civil ulydighed har mennesker over hele verden forsøgt at ændre på uretfærdigheder. Her er fem af 1900-tallets mest kendte protestaktioner.

9. januar 2018 af Sara Griberg

Thích Quảng Đứcs protest i Saigon 1963.

© Roger-Viollet/IBL

5. Buddhistisk munk ofrer livet

Buddhistmunken Thích Quảng Đức satte ild til sig selv i Saigon 11. juni 1963 som en protest mod det sydvietnamesiske regimes undertrykkelse af buddhister.Hans død førte til et folkeligt oprør hvor flere munke satte ild til sig selv. Det endte med, at præsident Diệm blev afsat og dræbt ved et statskup

Emily Davison bliver trampet ned på Epson Derby. 

© LSE Library

4. Suffragetten på væddeløbsbanen 

Stemmeretsaktivisten Emily Davison døde efter at have kastet sig ud foran kongens hest på Epson Derby i England 4. juni 1913. Hun ville antagelig sætte et suffragetflag på hesten i en aktion for kvinders ret til politisk lighed.

Rosa Parks i 1956, med ret til at sidde hvorsomhelst i bussen. 

© Underwood/Getty

3. Rosa Parks bliver siddende

Den sorte syerske Rosa Parks blev verdensberømt, da hun i 1955 nægtede at overdrage sin plads i bussen til en hvid mand. Ifølge lovgivningen skulle sorte buspassagerer sidde på bestemte sæder, og hvis behovet opstod, skulle de rejse sig og afstå deres plads til hvide passagerer.

EDISON MOT TESLA: ELEKTRICITETENS MESTRE HADEDE HINANDEN

Parks civile ulydighed ses som optakten til den amerikanske borgerrettighedsbevægelse. I 1990’erne blev Rosa Parks belønnet med to fornemme hædersbevisninger, Frihedsmedaljen og den amerikanske kongres’ guldmedalje.

En enlig mand standser kampvogne i Peking 1989.

© Jeff Widener/AP/TT

2. Manden foran kampvognene

Efter rydningen af Den Himmelske Freds Plads i Peking i 1989 blev en film­sekvens spredt ud over verden. Den viste en enlig mand, som stillede sig foran en kolonne af kampvogne. Når vognene forsøgte at dreje udenom manden, flyttede han sig og forhindrede deres vej frem, indtil han blev slæbt væk.

MADAME TUSSAUD: FORRETNINGER VID GUILLOTINEN

Tv-billederne rettede verdens opmærksomhed mod hændelserne i Kina, hvor en studenterprotest var endt med, at hæren havde åbnet ild mod demonstranterne og dræbt omkring 3 000 personer.

Det er endnu ikke kommet frem, hvem den enlige mand var, eller hvad der skete med ham, men det er sandsynligt at han blev fængslet eller henrettet.

Gandhi på march efter salt 1930.

© Corbis/IBL

1. Gandhis saltmarch

Den 12. marts 1930 påbegyndte Mahatma Gandhi en 390 km lang march til havet for at fremstille salt fra havvand. Baggrunden var den, at den britiske kolonimagt i Indien havde monopol på fremstilling af salt, en basisvare som blev beskattet højt. Gandhi indledte marchen med omkring 70 tilhængere, men tusindvis sluttede sig til dem på vejen. Fremme i landsbyen Dandi ved havet, brød demonstranterne loven ved selv at fremstille salt. 

JOSEPHINE BAKER TOG PARIS MED STORM

Marchen – og de britiske soldaters vold mod indernes ikke-voldsaktion – fik stor international opmærksomhed. Gandhi blev fængslet efter marchen, men efterhånden medførte denne og lignende protestaktioner at Indien opnåede sin selvstændighed i 1947.

Måske er du interesseret i...

Læs også