Efter Brexit: Tidligere bristede unioner førte til krig og kaos
I juni 2016 stemte briterne imod fortsat medlemskab af EU. Og historien er fyldt med fællesskaber, føderationer og unioner, der gik i opløsning med blodige konflikter og krige til følge.

Det Tysk-Romerske Rige: Napoleon knuste det tyske tusindårsrige
Unionen: I år 800 blev Karl den Store kronet i Rom som kejser af det Tysk-Romerske Rige, som blev set som arvtageren til det Vestromerske Rige. Under skiftende kejsere kom riget til at omfatte store dele af Vest- og Centraleuropa.
Prisen var, at kejserens magt blev stækket – det store riges enkelte dele blev styret af fyrster, der formelt stod under kejserens overherredømme, men reelt havde stor selvbestemmelse. Kejseren blev valgt af fyrster fra de enkelte regioner. Ofte var det en søn af den siddende kejser, der blev valgt, og den magtfulde Habsburg-slægt sad på kejsertronen i århundreder frem til 1740.
Bristepunktet: Det i forvejen løst sammensatte kejserrige blev svækket af interne stridigheder efter 1740. På den ene side stod Østrig med en lang række allierede, på den anden side Preussen, der også havde rigeligt med venligsindedet nationer bag sig. Samtidig lå riget i strid med Frankrig.
I 1801 annekterede Frankrig under ledelse af Napoleon en del besiddelser ved Rhinen. Det lykkedes Napoleon at vinde en del mellemstore tyske stater ved at tildele dem råderet over mindre stater. Men andre kæmpede fortsat imod.