De første økonomiske sanktioner blev indført i 432 f.Kr., hvor Athens leder, Perikles, havde ét brændende ønske: Bystaten Megara skulle lide.
Megara var med sin placering mellem Athen og halvøen Peloponnes et vigtigt handelsknudepunkt i antikkens Grækenland, men byen havde forrådt Athen ved at indgå en alliance med Korinth og Sparta, der truede Athens status som græsk supermagt.
Det forræderi ville Perikles straffe hårdt og brutalt, men i stedet for at sende soldater og våben mod Megara fik Perikles en usædvanlig idé.
Kvalte fjendens økonomi
Med folkeforsamlingens godkendelse indførte Perikles et dekret – det såkaldte Megara-dekret – der forbød handlende fra Megara at komme på Athens markeder og udelukkede dem fra alle havne, som var under Athens kontrol.
En sådan form for straf var ikke set før, men dekretet viste sig hurtigt at have præcis den effekt, Perikles havde håbet på: Megaras spirende økonomi blev kvalt, og det stod klart, at enhver by, der allierede sig med Athens konkurrenter, ville lide samme skæbne.
Megara-dekretet førte året efter til udbruddet af Den Peloponnesiske Krig, der varede frem til 404 f.Kr. og kostede Athen sit imperium.