Fine Art America & Wikimedia

Hvem fandt på det røde kors?

Røde Kors blev stiftet i 1863 og er især blevet kendt for sine ­sygeplejersker, der hjælper sårede soldater i hele verden.

Nødhjælpsorganisationens logo er et “omvendt” schweizisk flag, der består af et hvidt kors på rød bund.

Logoet er sandsynligvis lavet for at ære schweizeren Jean-Henri Dunant, der tog initiativ til at grundlægge den humanitære organisation i 1863.

Fire år forinden havde Dunant været vidne til et slag mellem østrigske og fransk-italienske tropper. Slaget ved Solferino var yderst blodigt med omkring 6.000 døde og 25.000 sårede.

Til sin forfærdelse så Dunant, at ingen gjorde noget for at hjælpe fjendens sårede soldater. De fik bare lov at dø.

Dunant organiserede egnens civile til at hjælpe de sårede, uanset hvilken side de havde kæmpet på. For egne penge købte han medicin, forbindinger og telte.

Efter slaget skrev schweizeren en bog om sine oplevelser og rejste rundt til ledende militærfolk og politikere i hele Europa for at udbrede sin idé til at sikre menneskerettighederne i krig.

I februar 1863 nedsatte Genèves Selskab for Offentlig Velfærd en kommission, der bl.a. talte Dunant, som skulle videreudvikle idéen om en neutral organisation, der tog sig af sårede i krig.

Året efter afslørede de logoet med det røde kors, som sygeplejersker og læger skulle bære i felten for vise deres neutralitet.

12 lande, inkl. Danmark, skrev i 1864 under på konventionen, som bl.a. sikrer beskyttelse af sårede soldater på slagmarken.