kremlin.ru
Rohani, Aliyev, Putin

Hvilken styreform har Aserbajdsjan?

Siden 1993 er Aserbajdsjan blevet styret med hård hånd af Aliyev-familien. Nu skal sport og andre kulturbegivenheder hvidvaske det brutale diktatur.

Aserbajdsjan er et af Europas sidste diktaturer. Formelt er landet et demokrati, men har i næsten tre årtier været styret af ét dominerende parti. Landet bliver kritiseret for sin autoritære styreform, hvor politiske modstandere forfølges, kritiske journalister fængsles, og menneskerettigheder undertrykkes.

Bag det brutale styre står familiedynastiet Aliyev, som siden 1993 har regeret landet med en jernnæve efter løsrivelsen fra Sovjetunionen to år tidligere. Efter en årrække med Heydar Aliyev ved magten blev sønnen Ilham Aliyev valgt til præsident i 2003 med 76 pct. af stemmerne. Det aserbajdsjanske valgsystem er dog blevet kritiseret for omfattende svindel.

Rohani, Aliyev, Putin

Præsident Ilham Aliyev fra Aserbajdsjan er tæt allieret med andre autoritære stater som Iran og Rusland.

© kremlin.ru

Sport skal redde ryet

I de senere år har præsident Ilham Aliyev forsøgt at forbedre sit lands ry vha. såkaldt sportswashing, hvor Aserbajdsjan har betalt store summer for at lægge jord til en lang række kultur- og sportsbegivenheder i et forsøg på at fremstå bedre over for omverdenen.

Landet har bl.a. været vært for formel 1, European Games og Europa League-finalen i fodbold. Desuden har landet også lagt scene til Eurovision og har forgæves forsøgt at få OL-værtskaber i 2016 og 2020. Senest lagde Aserbajdsjan græsbaner til fire EM-fodboldkampe.