Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

arlo guthrie peace sign in the air

Hvorfra stammer fredstegnet?

Fredstegnet er et af verdens mest genkendelige symboler, men de færreste ved, at det stammer fra søfartens verden.

Bettmann/Getty Images

Fredssymbolet er egentlig et anti-atomvåben-symbol. Tegnet blev udformet i anledning af en demonstration mod kernevåben i London i 1958.

Den engelske designer og billedkunstner Gerald Holtom anvendte flagsignalerne for bogstaverne N og D – som en forkortelse for “Nuclear Disarmament” (atomnedrustning).

Tegnet kom første gang i medierne samme år, da en gruppe aktivister sejlede ind i det amerikanske militærs område for atomprøvesprængninger ved Bikini-atollen i Stillehavet.

De protesterede imod brugen af atomvåben i området og havde et banner med symbolet på båden.

Den større udbredelse af tegnet skete især fra 1960, hvor den amerikanske studerende og fredsaktivist Philip Altbach besøgte London.

Med sig hjem til Chicago medbragte han en hel pose fuld af badges med mærket. Altbach uddelte dem på University of Chicago og fik overtalt “Student Peace Union” til at gøre tegnet til organisationens officielle symbol.

Titusinder af badges blev solgt på universiteter over hele USA i løbet af de næste år. Under vietnamkrigen spredte tegnet sig til resten af fredsbevægelsen og blev det globale tegn for fred og anti-militarisme.

marine naval peace sign origin

Marinesignaler blev fredssymbol

Alverdens flåder bruger det samme system af flagsignaler, og hvert bogstav­ ­­i alfabetet har sit eget tegn. N og D blev brugt som skabelon til fredssymbolet­. De står for “Nuclear Disarmament”.

Læs også:

Hverdagsliv

Vi er omgivet af gådefulde tegn

16 minutter
Sprog

Dovne munke udviklede nutidens tegn og symboler

5 minutter
Arkæologi

Skeletter fra likviderede soldater tegner nyt billede af antikken

2 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

Indtast din email-adresse for at modtage en email med anvisninger til, hvordan du nulstiller din adgangskode.
Ugyldig e-mailadresse

Tjek din email

Vi har sendt en email til med instruktioner om, hvordan du nulstiller din adgangskode. Hvis du ikke modtager emailen, bør du tjekke dit spamfilter.

Angiv ny adgangskode.

Du skal nu angive din nye adgangskode. Adgangskoden skal være på minimum 6 tegn. Når du har oprettet din adgangskode, vil du blive bedt om at logge ind.

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul