Robert Schediwy
Gade i Kina med propagandaplakat

Hvornår fik Kina en etbarnspolitik?

I 1970’erne står Kina med 250 mio. nye munde at mætte – og så må staten gribe til drastiske metoder for at få bragt det alarmerende høje fødselstal ned.

Kinas stramme etbarnspolitik blev indført i 1980. Formålet med loven – som kun tillod kineserne af få ét barn – var at bremse befolkningstilvæksten, der ifølge Kinas kommunistparti truede landets økonomiske udvikling og sociale stabilitet.

Landets befolkningsboom tog for alvor fart efter 2. verdenskrig. Efter et århundrede med krige og epidemier fik kineserne bedre levevilkår og begyndte at blive ældre. Befolkningstallet voksede så meget, at Kina i 1970 havde fået 250 mio. nye munde at mætte.

Kinesisk brudepar

Ægteskabet har stor betydning i Kina – derfor risikerer millioner af mænd at blive udstødt, fordi de ikke kan finde en kone.

© Shutterstock

Forbud har givet overskud af mænd

“Senere, længere, færre”

I første omgang forsøgte Kina at bremse befolkningstilvæksten under mottoet “Senere, længere og færre” – senere ægteskaber, længere tid mellem fødsler og færre børn. Prævention og abort blev promoveret i især landområder, hvor de fleste børn blev født, og indsatsen havde en stor effekt. Alligevel tyede staten i 1980 til et regulært forbud mod at få mere end ét barn.

Håndhævelsen af loven varierede dog fra region til region. I byerne slog staten hårdt ned og tvang bl.a. kvinder til at tage p-piller, mens befolkningen blev opfordret til at udspionere hinanden. På landet blev lovbrud ofte ignoreret.

I 2013 lempede staten på etbarnspolitikken, som omsider blev ophævet tre år senere, så kineserne officielt fik mulighed for at få to børn. Den 31. maj 2021 annoncerede Kina, at loftet over antallet af børn ville blive hævet til tre.

Video: Sådan var det at vokse op under Kinas etbarnspolitik

Den kinesisk-amerikanske dokumentarist Nanfu Wang fortæller i denne video om, hvordan det var at vokse op under Kinas etbarnspolitik.