Lynoversigt: 3 kupforsøg der slog fejl

I juli blev Tyrkiet udsat for et forfejlet kupforsøg. Men gennem tiden er mange andre statskup også løbet ud i sandet. Vi giver dig en lynoversigt over tre historiske kupforsøg, der heller ikke lykkedes.

Hitler blev reddet af et bordben, da attentatmænd forsøgte at slå ham ihjel i 1944. Men lokalet, hvor eksplosionen fandt sted, blev fuldstændig ødelagt.

Rom: Mordet på kejser førte til borgerkrig

I år 44 f. Kr. blev Julius Cæsar slået ihjel med 23 knivstik. Bag mordet stod Marcus Brutus, der sammen med sine medsammensvorne ville genindføre Roms tidligere republik-styreform og give senatet den indflydelse tilbage, som den diktatoriske Cæsar havde taget.

Men kupmagerne havde undervurderet Cæsars folkelige popularitet. Romerne var rasende over mordet på deres kejser, og kupforsøget endte i borgerkrig.

Tyskland: Attentatmænd måtte se døden i øjnene

Medlemmer af den tyske hær havde lagt en plan, der skulle slå Hitler ihjel d. 20. juli 1944 og stoppe krigen. Men da oberst Claus von Stauffenberg anbragte en mappe med en bombe tæt på Hitlers fødder til en konference, gik planen i vasken.

En officer flyttede nemlig mappen om bag et bord med massive bordben. Da bomben gik af, forhindrede bordbenet bomben i at slå Hitler ihjel.

I stedet blev alle, der var mistænkt for at have været involveret i attentatet, bl.a. general Rommel, anholdt og henrettet af Gestapo.

Sovjetunionen: Folket var imod kupforsøg

Dårlig planlægning og folkelig modstand var bare nogle af grundende til, at et kupforsøg mod Sovjetunionens præsident, Mikhail Gorbatjov, i 1991 slog fejl.

En række sovjetiske regeringsmedlemmer var utilfredse med Gorbatjovs reformprogram, der skulle give mere selvstyre til 15 republikker.

De satte Gorbatjov i husarrest og landet i undtagelsestilstand. Men folket ønskede selvstyre, og efter tre dage blev præsidenten sat fri igen. Få måneder senere bristede Sovjetunionen dog.