Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

7 stålhårde facts om Stalin

Stalin var en behård diktator - det er alment kendt. Men vidste du også, at han havde en affære med en 13-årig? Her får du syv hårdtslående facts om Sovjetunionens tidligere leder.

Wikimedia Commons

Ændrede sit navn

Stalins rigtige navn er Josef Vissarionovitj Dsjugasjvili - han ændrede det til Josef Stalin omkring 1912, hvor han var i starten af 30'erne. Og måske meget passende betyder Stalin direkte oversat: Stålmanden.

Stalin var en lille mand

Stalin var måske "bygget" af stål, men han var ikke en specielt høj mand. Med sine 170 cm var han på højde med Winston Churchill, men dog 2 cm højere end sin italienske pendant, Mussolini.

Stalin benyttede sig af "Photoshop"

Stalin var meget forfængelig. Som barn led han voldsomt af kopper, hvilket efterlod nogle grimme ar - især i ansigtet. Derfor bad han altid om, at portrætterne af ham gennemgik en særlig behandling under fremkaldelsen, som skulle dække over den uperfekte hud.

Havde affære med 13-årig

Lidia Pereprygina var 13 år, da hun mødte Stalin. I 1914 blev han sendt i eksil i Sibirien af den russiske tsar for sine revolutionære aktiviteter - Stalin var 35 år på det tidspunkt. Lidia blev gravid, men barnet var dødsfødt. Hun blev gravid igen, men da sønnen Alexander blev født i 1917, var Stalin over alle bjerge.

Nomineret til Nobels Fredspris

I 1945 og 1948 var Stalin nomineret til Nobels Fredspris, men vandt den dog aldrig. Begge gange var han nomineret for sin rolle i at vælte Nazi-Tyskland. Det skal dog nævnes, at Stalin blev nomineret, før omfanget af hans krigsforbrydelser blev fuldstændig blotlagt.

Sønnen døde i Nazi-Tyskland

Stalin var en hård mand - også når det gjaldt familien. Sønnen, Yakov, blev taget til fange af nazisterne under 2. verdenskrig, og eftersom Stalin nægtede at forhandle med Hitler, endte Yakov med at dø i et tysk fængsel.

Frygten blev Stalins død

Stalin døde den 5. marts 1953 i en alder af 73 år. Men dagene op til hans død er omgærdet af stor mystik.

Efter en middag den 1. marts kommer Stalin hjem sent om natten og lægger sig til at sove. Om morgenen kommer han ikke ud fra sit værelse.

Vagterne undrer sig, men de gør intet. De har nemlig fået strenge ordrer på aldrig at forstyrre Stalin i privaten, og af frygt undersøger de derfor ikke sagen.

Først sent om aftenen opdager de, at Stalin har fået et slagtilfælde. Men der ankommer først et lægehold næste morgen, som konstaterer, at Stalin har fået en hjerneblødning, som han dør af to dage senere.

Læs også:

Politikere

Stalins grusomhed skyldtes hjernesygdom

2 minutter
Politikere

Stalin myrdede Lenin

2 minutter
Politikere

Stalins død startede livsfarligt magtspil i Kreml

17 minutter

Log ind

Ugyldig e-mailadresse
Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klik hér

Ny bruger? Få adgang nu!

Nulstil adgangskode

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-mailadresse

Indtast kode

Vi har sendt en email til med en kode
Fejl: Indsæt kode

Ny adgangskode

Adgangskode er påkrævet
Vis Skjul