Robert Mugabe: Oprørshelten blev diktator

Robert Mugabe i maj 2015.
Hvor: Zimbabwe
Titel: Premierminister (1980-1987) og præsident (1987-2017)
Ved magten: 1980-2017
Èn af Afrikas mest omdiskuterede politiske skikkelser fra det 20. århundrede er den nu tidligere diktator Robert Mugabe.
Drevet af indignation og vrede mod den britiske kolonimagt og det hvide mindretalsstyre i det, der dengang udgjorde Sydrhodesia, gik Mugabe som 36-årig for alvor ind i afrikansk politik i 1960.
Ca. 10 år forinden havde han stiftet bekendtskab med marxismen, som han blev stærkt inspireret af, og han var tilhænger af en væbnet konflikt mod kolonimagten og den hvide minoritets undertrykkelse af landets befolkning.
Mugabes politiske ytringer kostede ham adskillige år bag tremmer, og da han blev løsladt, blev han af mange i sit hjemland set som en frihedshelt.
I februar 1980 formåede Mugabe derfor at blive valgt som premierminister ved landets første frie valg, og få måneder efter blev Zimbabwes uafhængighed anderkendt af det internationale samfund.
Desværre for befolkningen blev Mugabe ikke den positive forandring på samfundet, som mange havde håbet på.
I løbet af de følgende årtier ved magten karakteriserede han sin ledelsesstil ved at slå hårdt ned på politiske modstandere, snyde ved valgene, se stort på menneskerettighederne og udføre voldelige forfølgelser af landets etniske minoriteter.
Hårdest gik det ud over landets ndebelebefolkning, som i 1980’erne var udsat for etnisk udrensning, og den hvide minoritet, som med Mugabes velsignelse blev udsat for forfølgelse.
I dag betragtes Mugabe primært som en diktator, der i årtier holdt sit land i et jerngreb af armod, men som i november 2017 blev afsat fra magten.
Idi Amin: Ligene flød i Nilens vande
Hvor: Uganda
Titel: Konge af Skotland, hans excellence, præsident på livstid, erobrer af Det Britiske Imperium.
Ved magten: 1971-1979
Afrikas mest kendte diktator, Idi Amin, fik henrettet op mod 500.000 mennesker under sit otte år lange styre. Efter sigende flød der så mange lig i Nilen, at de tilstoppede vandkraftværket Nulabaale Power Station nær Lake Victoria.
Som led i sin såkaldte økonomiske krig udviste Amin titusinder af asiater, der var kommet til landet under det tidligere britiske herredømme.
Diktatoren nåede at smadre Ugandas økonomi, inden en fejlslagen krig mod Tanzania tvang ham til at flygte til Saudi-Arabien. Amin døde i 2003.
Hastings Banda: Alle skulle støtte Banda

Banda døde som 101-årig i 1997.
Hvor: Malawi
Titel: Præsident på livstid, den store løve.
Ved magten: 1964-1994
I politistaten Malawi skulle alle være medlem af Bandas parti. Borgerne bar, ved lov, altid et partikort, og på virksomhederne hang portrætter af præsidenten – intet andet måtte hænge højere.
Banda mistede magten efter Malawis første demokratiske valg i 1994.
Mobutu Sese Seko: Zaires messias stjal 5 milliarder dollars

I 1997 døde Mobutu af prostatakræft i sit eksil i Marokko.
Hvor: Zaire
Titel: Messias, nationens fader og den almægtige kriger, som pga. sin udholdenhed går fra sejr til sejr og efterlader ild i sit spor.
Ved magten: 1965-1997
Mobutu var ikke en almindelig politisk leder; han fremstillede sig selv som Jesus og sin mor som Jomfru Maria.
Ifølge Mobutu var hans parti MRP ikke “venstre- eller højreorienteret – og heller ikke engang i midten”.
Udlandet døbte hans styreform kleptokrati (hvor diktatoren personligt rager til sig), og på trods af sin ludfattige befolkning tilranede han sig da også mindst 5 milliarder dollars.
Jean-Bédel Bokassa: Spiste sine modstandere

Bokassa blev dødsdømt for sine forbrydelser, men senere benådet.
Hvor: Den Centralafrikanske Republik
Titel: Kejser Bokassa 1. af Centralafrika.
Ved magten: 1966-1979
Efter Bokassa tog magten, indførte han hurtigt en række hårde love. Mænd og kvinder mellem 18 og 55 røg i fængsel, hvis de ikke havde et arbejde, og tiggeri blev forbudt.
I 1976 kronede Bokassa sig selv til kejser og strammede grebet om landets utilfredse borgere.
I 1979 beordrede han soldater til at skyde ind i en flok demonstrerende skoleelever. Omkring 100 døde, og ifølge rygterne var kejseren med til at spise ligene, inden han få måneder senere blev styrtet.
Francisco Nguema: Forbød kirkegang og undervisning

Nguema blev styrtet i 1979 og henrettet efter en kort retssag.
Hvor: Ækvatorial Guinea
Titel: Præsident på livstid, enestående mirakel, uddannelsens stormester.
Ved magten: 1968-1979
Nguema blev berygtet som Afrikas svar på Pol Pot. Han lukkede skoler og hospitaler, forbød kirkegang og ordet intellektuel, der ikke repræsenterede afrikanske værdier.
Op mod 20.000 blev myrdet under politiske udrensninger, og 100.000 flygtede – næsten en tredjedel af befolkningen.
Mengistu Mariam: Drømte om et sovjetisk Afrika

Befolkningen skulle betale afgift for at få ligene af Mariams ofre hjem.
Hvor: Etiopien
Titel: Præsident
Ved magten: 1977-1991
Inspireret og støttet af Sovjetunionen nationaliserede Mariam banker og virksomheder, mens lærere og skoleelever blev tvangsudskrevet til at hjælpe i kollektive landbrug.
Sideløbende kørte han en etnisk og politisk udrensning, hvor bl.a. titusinder af børn blev slået ihjel. Kort inden guerillaer erobrede hovedstaden Addis Abeba i 1991, flygtede Mariam til
Zimbabwe, hvor han stadig lever.
Samuel Doe: Slog sig selv ihjel efter tortur

Doe indledte sit regime med massemord på politiske modstandere.
Hvor: Liberia
Titel: Præsident
Ved magten: 1980-1990
Samuel Doe kom til magten efter et blodigt kup, hvor han dræbte og lemlæstede den daværende præsident i hans hus. Herefter indførte Doe et af Afrikas mest brutale regimer.
Samuel Kanyon Doe blev styrtet i 1990, og hans modstandere udødeliggjorde forhøret og torturen af den tidligere diktator på video.
Efter bl.a. at have fået skåret øret af slog Doe sig selv ihjel ved at hamre hovedet ind i en mur.