Bundesarchiv / Konrad Adenauer Stiftung / Wikimedia Commons

Det tyske firkløver

Især fire kanslere har sat deres aftryk på Tyskland. Stem på den største kansler gennem tiden sidst i artiklen.

OTTO VON BISMARCK

Jernkansleren, der svejsede riget sammen

© Bundesarchiv / Wikimedia Commons
 • Regeringstid: 1867-1890
 • Største bedrift: Samlingen af de tyske småstater
 • Største fejltagelse: Forbud mod Socialdemokratiet

Den preussiske adelsmand Otto von Bismarck var 52 år, da den preussiske konge gjorde ham til kansler – og han tog fat på sit livsværk: At smede de 25 tyske stater sammen til ét kejserrige.

For at få de mange kronede hoveder til at opgive deres selvstændighed behøvede Bismarck en trussel udefra. Med behændig manipulation fik han Danmark, Østrig og til slut Frankrig til at erklære tyskerne krig.

Regningen gik op, og i 1871 blev den preussiske konge kronet som kejser Wilhelm 1.

KONRAD ADENAUER

Redningsmanden, der genrejste Vesttyskland

© Konrad Adenauer Stiftung / Wikimedia Commons
 • Regeringstid: 1949-1963
 • Største bedrift: Etableringen af Vesttyskland
 • Største fejltagelse: Forsømte den tyske genforening

Fra 1917 til 1933 var Adenauer overborgmester i Köln – en post han mistede, fordi han nægtede at flage med hagekorsflag.

Fyringen kom ham til gode, da USA, Storbritannien og Frankrig i 1945 besatte de vestlige dele af Tyskland. Adenauer var med til at stifte det kristligt-demokratiske parti CDU og blev leder af den første vesttyske regering. Han indførte en social markedsøkonomi med tætte forbindelser til de vestligt allierede.

På grund af personalemangel tillod Adenauer, at talrige nazister fik plads i forbundsrepublikkens embedsapparatet: “Man hælder jo ikke det beskidte vand ud, hvis man ikke har noget rent”, som han forklarede.

WILLY BRANDT

Fredskanlseren, der rakte ud til Øst

© Bundesarchiv / Wikimedia Commons
 • Regeringstid: 1969-1974
 • Største bedrift: Forsoningen med østblokken
 • Største fejltagelse: En Stasi-mand i forkontoret

Da nazisterne kom til magten i 1933, blev det tyske socialdemokrati forbudt, og medlemmerne måtte gå under jorden. En af dem var 20-årige Willy Brandt, der flygtede til Norge.

1945 kunne han vende tilbage til Tyskland, og efter 12 år indtage posten som overborgmester i Vestberlin. Livet i den kolde krigs yderste forpost inspirerede ham til et opgør med Adenauers uforsonlige syn på Østblokken og i stedet søge samarbejde.

Willy Brandts regeringstid endte i utide, da myndighederne anholdt Brandts personlige sekretær som østtysk spion. Kansleren gik af og overlod posten til den effektive og usentimentale Helmuth Schmidt.

HELMUT KOHL

Genforeningskansleren, der greb øjeblikket

© Bundesarchiv / Wikimedia Commons
 • Regeringstid: 1982-1998
 • Største bedrift: Tysklands genforening
 • Største fejltagelse: Stoppede ikke i tide.

De to første regeringsperioder under kansler Kohl var ret begivenhedsløse, og inden valget i 1990 spåede alle, at han ville blive stemt ud. Men så skete miraklet.

Den 9. november 1989 faldt Berlinmuren, og Kohl greb den historiske chance. Gennem de følgende måneder forhandlede han den tyske genforening hjem, på trods af stærk modvilje hos bl.a. briternes premierminister Margaret Thatcher.

Kohl vandt yderligere to forbundsdagsvalg, men efter i alt 16 år var tyskerne simpelthen trætte af ham. 1999 blev han tilmed indhentet af en svindelaffære, så han resten af sin levetid var en paria i sit parti, CDU.

Kohls arvtager blev den østtyske kemiker Angela Merkel, der stødte Gerhard Schröder fra magten i 2005.

AFSTEMNING