Diktatorernes børn levede i tyranniets skygge

1900-tallets diktatorer var ikke kun kyniske og følelseskolde mænd. De var også familiefædre. Men deres politiske liv giv hårdt ud over deres børn. Kun én fik lov at følge i sin fars fodspor.

Tyranernes børn fik aldrig mulighed for et normalt liv. Alligevel elskede langt de fleste deres brutale far.

© Getty Images

Stalin: Den røde zar knuste børnene

5 børn

Livet var hårdt for alle Sovjetunionen. Modsat mange andre fik Stalins børn nok at spise, men de måtte vokse op i en verden blottet for kærlighed, hvor familie, venner og kærester pludselig forsvandt.

 • Jakov var søn af Stalins første hustru, der døde af sygdom kort efter hans fødsel. Faren regnede sønnen for en sinke, hånede ham og forbød ham at bruge efternavnet Stalin. Som ung forsøgte Jakov at begå selvmord med en pistol. “Han kan ikke engang skyde lige”, hoverede Stalin, da sønnen overlevede. I 1941 var Jakov officer og blev taget til fange af tyske tropper under “Operation Barbarossa”.

  Stalin sagde nej til tyske tilbud om en udveksling. Sønnen døde i 1943 – muligvis ved at kaste sig mod et el-hegn – og Stalin ytrede nu de første anerkendende ord om sønnen.

 • Vasilij blev født af Stalins anden hustru, som begik selvmord, da drengen var 11 år. Herefter blev Vasilij overladt til sikkerhedsfolkene, der ikke turde sig nej til Stalins søn, og han udviklede sig til en fornøjelsessyg og voldelig drukkenbolt. Under 2. verdenskrig var Vasilij en komplet uduelig officer i luftvåbnet.“Oberst Stalin fjernes fra sin post som regimentschef på grund af fuldskab og udskejelser”, befalede hans far. Ved Stalins død i 1953 smed de nye ledere Vasilij i fængsel, og han blev først løsladt igen i 1960, hvorpå han drak sig ihjel.
 • Svetlana med fregner og rødt hår blev forgudet af Stalin. Så meget, at hendes og Vasilijs følelsesforladte mor fandt det dybt ukommunistisk. Pigen var Stalins “kammerat Husholderske”, der skrev ordrer til ham på små sedler.

  Han svarede “jeg adlyder” og kaldte sig “den stakkels bonde J. Stalin”. Det nære forhold ophørte dog, da Svetlana forelskede sig i en jødisk mand, og Stalin sendte ham i GULag. Svetlana opgav kommunismen og hoppede af til USA i 1967.

Som den eneste oplevede datteren Svetlana sin fars kærlighed – indtil hun begik den synd at forelske sig i den forkerte.

© Getty Images

Ceausescu: Børnene var udset til at arve riget

3 børn

Ceausescus kvikke børn var udset til at regere Rumænien sammen, men to af dem takkede nej.

 • Ceausescu havde planlagt, at hans ældste søn skulle være hjerne bag regimet, når han selv var død. Men den velbegavede forsker Valentin nægtede at tage del i diktaturet. Han inter­esserede sig kun for kernefysik, og som straf spredte Ceausescu rygter om, at sønnen var adopteret.

 • Intelligente Zoia indledte en karriere som forsker i matematik, og det vakte hendes mors misundelse. Fru Ceausescu udgav sig nemlig for at være en stor videnskabskvinde, selvom hendes præstationer var svindel. Derfor gjorde moren sit yderste for at sabotere Zoia, og datteren vendte familien ryggen i raseri.

 • Uden Valentin og Zoia i tronfølgen havde Ceausescu kun sin yngste søn at give magten videre til. Nicu var lige så hensynsløs som sin far, men også ude af stand til at kontrollere sin hang til druk og voldtægt. Regimets fald i 1989 skånede rumænerne for at opleve ham som leder.

Franco: Datteren var hans eneste glæde

1 barn

Francisco Franco var komplet humørforladt, og intet kunne få Spaniens diktator til at smile – bortset fra datteren Carmen. Ved pigens fødsel i 1926 blev han med egne ord “næsten skør” af glæde.

Franco knuselskede Carmen livet igennem, og hun fik lov at gifte sig med en mand, hun selv valgte. Kærligheden gik også den modsatte vej, og Carmen beholdt sit efternavn trods ægteskabet.

Siden Francos død i 1975 har hun og hendes børn gjort det til deres pligt at værne om Francos eftermæle.

En trækning i mundvigen var det tætteste, Franco kom på et smil.

© Getty Images

Mao: Formand – ikke farmand

10 børn

Kinas kommunistiske leder Mao havde millioner af beundrere, men var ifølge sin læge “blottet for menneskelige følelser”. Det fik hans ulykkelige børn at føle.

3 børn voksede op på gaden

Mao forlod sin hustru Yang Kaihui i 1927. Tre år senere blev hun henrettet af nationalist-styret. Børnene voksede op på gaden:

 • Anying kom til Moskva, kæmpede for Stalin under 2. verdenskrig og blev dræbt af napalm-bomber i koreakrigen.
 • Anqing var med sin bror i Sovjetunionen, men kom siden på et sindssyge-hospital.
 • Anlong døde af dysenteri blot fire år gammel.

6 børn blev overladt til fremmede

Maos næste kone, He Zizhen, var med i borgerkrigen mod nationalisterne i Kina, indtil hun måtte flygte til Moskva i 1937. Mao giftede sig med en anden.

 • Jinhua blev efterladt hos bønder og forsvandt.
 • Xiao Mao (Lille Mao) led samme skæbne.
 • He Zizhen opsporede i 1952 en ung mand, som hun mente var sønnen, men partiet afviste slægtskab med Mao. He Zizhens anden søn døde, før han fik et navn.
 • En nyfødt datter blev overladt til en gammel kone og døde navnløs efter få måneder.
 • Jiaojiao kom som fireårig til sin mor i Moskva. Mao tog hende til sig under navnet Li Min i 1947.
 • Lyova døde som spæd i Moskva.

1 barn kom hjem til Mao på ferie

Som den eneste af Maos kvinder forlod han ikke Jiang Qing. Hun var stadig ved hans side, da han døde i 1976.

Li Na og stedsøsteren Li Min fik en streng opvækst på kommunistisk kostskole. Hun så sjældent Mao og sin mor – selv når hun var hjemme på ferie.

Li Na elskede sin far, mens han blot holdt hende ud.

© Getty Images

Idi Amin: Afrikas mest frugtbare slyngel

60 børn

Ingen diktator overgår Idi Amin i antallet af børn.

Som Ugandas enevældige leder fik han 60 børn med 21 forskellige kvinder, og flokken oplevede ham som en sjov og drillesyg far.

Amin blev drevet på flugt af oprørere og Tanzanias hær i 1979. Forinden anførte han ifølge sønnen Jaffar en desperat kommandoaktion for at frelse nogle af børnene, hvis skole var afskåret af modstanderne.

Mussolini: Mussolinis børn var kun til pynt

6 børn

Benito Mussolini væltede sig i kvinder og havde aldrig tid til familien. Alligevel elskede børnene ham, og de spillede lydigt deres roller i fascismens propaganda.

Benito Albino var Mussolinis søn med Ida Dalser, som han giftede sig med i 1914. Året efter giftede han sig også med sin elskerinde Rachele Guidi, og da Ida protesterede, kom hun på en psykiatrisk anstalt. Samme skæbne overgik Albino, fordi han stædigt kaldte Mussolini for sin far. Han døde under mystiske omstændigheder i 1942. Mussolini fik fem børn med Rachele.

 • Edda Mussolini giftede sig med Italiens udenrigsminister og var en hyppig gæst i Berlin. Hun flirtede skamløst med topnazisterne, og efter krigen beundrede hun Hitler.

 • Vittorio blev filmmager og fik en fod indenfor i Hollywood, inden folkelige protester drev ham ud igen. Efter 2. verdenskrig flygtede han i eksil og skrev bøger til forsvar for sin far.

 • Bruno var en dygtig pilot, der fløj under Italiens krige. Han overlevede dog ikke sammenstødet med et hus i 1941, og Mussolini skrev en mindebog til den søn, han knap havde kendt.

 • Romano var 17 år, da Mussolini døde i 1945. Han blev jazz-pianist og turnerede med sit “Romano Mussolini All Stars”-band. Først i 2004 indrømmede han sin beundring for faren.

 • Anna Maria kæmpede mod polio og blev ikke vist frem i farens i propaganda. Hun tog et nyt navn efter krigen og arbejdede som radiovært, indtil hendes identitet blev afsløret.

Mussolini med sønner var forsidehelte i Time Magazine i 1935.

© Getty Images

Castro: Flyttet fra New York til Moskva

10 børn

Mini-Fidel blev fløjet ind, da Castro tog magten i Cuba i 1959. Sønnen på ni havde ellers boet i New York med sin fraskilte mor, men nu vendte “Fidelito” hjem for at stå ved fars side under sejrs­paraden gennem Havana.

Den selviske Castro havde dog kun lidt kærlighed at give sin søn. I stedet sørgede han for en uddannelse som kernefysiker hos vennerne i Moskva og derpå en høj videnskabelig stilling på Cuba.

I 1992 blev Fidelito pludselig fyret efter beskyldninger om inkompetence. Iagttagere gætter på, at sønnen havde udnyttet sit navn for meget efter farens smag. Da Castro i 2008 trådte tilbage, blev han erstattet af sin lillebror Raúl.

Khomeini: Skægget var den eneste arv

7 børn

Khomeini junior stod altid var farens side, når Irans magtfulde ayatollah optrådte offentligt.

Sønnen Ahmad var shiitisk retslærd ligesom sin far, og han klippede sit skæg på præcis samme måde.

I tiden op til Khomeinis død i 1989 havde Ahmad stor indflydelse, fordi alle henvendelser til Irans svækkede leder gik gennem ham. Men sønnen fik aldrig formel magt.

Khomeini ville ikke have sin familie besudlet med politik, og i stedet måtte Ahmad blive ved farens side permanent: Han fik siden posten som bestyrer af Khomeinis mausoleum i Teheran.

Ahmad Khomeini stod altid et skridt bag sin far, når Irans magtfulde ayatollah trådte frem for offentligheden.

© Corbis/All Over & Getty Images

Saddam Hussein: Sønnen blev ondere end sin far

5 børn

Uday Hussein var frygtet af alle som en impulsiv galning, der straks handlede på alle sine ekstreme påfund.

Som Saddams ældste søn stod han over loven og risikerede ingen straf.

Han kørte i en lyserød Rolls-Royce, hyggede sig med de store kattedyr i sin private zoo og holdt af at pine andre – såvel fangerne i torturkammeret som voldtægtsofrene i sin seng.

Kvinderne blev fanget på gaden eller i nogle tilfælde bortført under deres egne bryllupsfester.
Ryet som voldsmand passede Uday fint, og han tog tilnavnet “Ulven”.

Men i 1988 gik han for vidt, da han myrdede sin fars tjener under en fest, og Saddam smed ham kortvarigt i fængsel.

Uday blev invalideret under et attentatforsøg i 1996. Han vandt en del af sin førlighed tilbage, men Saddam udråbte alligevel lillebroren Qusay til sin officielle efterfølger.

I 2003 invaderede USA Irak, og de to brødre omkom sammen i kamp, da amerikanske soldater fandt deres gemmested.

Uday var i en periode chef for Saddams hemmelige politi.

© Getty Images

Kim Il-Sung: Sønnen holdt Kims minde i live

6 børn

Kim Il-Sung fik succes, hvor alle andre despoter har fejlet. Som den eneste lykkedes det ham at skabe et kommunistisk dynasti, der har overlevet to tronskifter.

 • Kim Jong-Il var smartere end sine brødre, og han forstod at skjule magtambitionerne under et tykt dække af ydmyghed over for faren. Det blev belønnet af Kim Il-Sung, som i 1974 gjorde ham til sin officielle efterfølger. 20 år senere kunne Kim Jong-Il omsider indtage tronen i rollen som “Den Kære Leder”. Som ny tronfølger overvejede Kim sin ældste søn, Jong-Nam. Men han skabte skandale, da han forsøgte at komme ind i Disneyland i Tokyo på et falskt pas i 2001.
 • Kim Jong-Un fik tronen, fordi han var lige så hård som sin far og farfar. Det beviste han, da han ifølge nogle kilder stod bag sænkningen af et sydkoreansk krigsskib i 2010. Kort efter sin indsættelse i 2012 lod Kim Jong-Un sin magtfulde onkel og hele hans familie henrette.

Ved Kim Jong-Ils fødsel blev vinter angiveligt til forår.

© AKG Images