Wikipedia
Eleanor Roosevelt Franklin Roosevelt

Franklin D. Roosevelts ægteskab var en ren facade

Franklin D. Roosevelt var ikke kun elsket af den amerikanske befolkning, der genvalgte ham som præsident hele fire gange. Adskillige kvinder frekventerede præsidentens private gemakker, og en af affærerne varede helt frem til hans død i 1945.

Demokraten Franklin D. Roosevelt er en af de mest populære præsidenter i USA's historie. Han er den eneste præsident, der er blevet valgt til embedet hele fire gange: Ved præsidentvalget i USA i 1932, 1936, 1940 og 1944.

Franklin D. Roosevelts succes gav republikanerne en sådan skræk for populære demokratiske folkeførere, at de i 1951 fik gennemført en forfatningsændring, der betød at samme person kun kunne vælges til for to præsidentperioder.

Men det var ikke kun hos vælgerne, at Franklin D. Roosevelt vakte beundring. Han var også yderst populær blandt kvinderne, hvilket betød, at hans kone Eleanor Roosevelt langt fra var den eneste kvinde, han delte soveværelse med.

Præsident Roosevelt (1882-1945) og kronprinsesse Märtha af Norge (1901-1954) stod hinanden nær under 2. verdenskrig.

© U.S. Government / Wikimedia Commons

Havde Roosevelt og prinsesse Märtha en affære?

Franklin D. Roosevelt i livslang affære med sekretær

Eleanor Roosevelt opdagede den første affære i 1917, da hun fandt en række lidenskabelige kærlighedsbreve i sin mands kuffert. Afsenderen af brevene var Eleanor Roosevelts personlige sekretær, Lucy Mercer.

Eleanor Roosevelt gav sin ægtemand muligheden for at lade sig fraskille, men Franklin D. Roosevelts mor, millionæren Sara Roosevelt, forhindrede bruddet i at blive ført ud i livet.

Hvis Franklin gik fra Eleanor ville det resultere i offentlig ydmygelse af hele familien, mente moderen, der truede med at at skrive sin søn ud af testamentet, hvis han forlod sin kone.

Franklin D. Roosevelt var kendt som en "mors dreng" og sagde aldrig sin mor imod, og derfor blev skilsmissen hurtigt parkeret igen.

Skulle Franklin og Eleanor forblive gift, var den kommende præsident dog nødt til at efterleve to ufravigelige krav fremsat af sin kone: han skulle bryde forholdet med Lucy Mercer og Eleanor og Franklin skulle fremadrettet sove i hver sit soveværelse.

Det sidste ønske blev honoreret, men Franklin D. Roosevelt blev ved at se Lucy Mercer i det skjulte frem til sin død i 1945.

Lucy Mercer

Lucy Mercer blev ansat som Eleanor Roosevelts personlige sekretær i vinteren 1913. Kort efter indledte hun en affærre med Franklin D. Roosevelt, som varede helt frem til præsidentens død i 1945.

© Wikimedia Commons

Demokraten indledte ifølge rygterne også affærer med sine egne sekretærer, Marguerite "Missy" LeHand og journalisten Dorothy Schiff, hvor sidstnævnte senere påstod, at hendes egen mand ingen problemer havde med hendes forhold til Franklin D. Roosevelt.

Når præsidenten optrådte offentligt, stod Eleanor fast ved hans side, men i virkeligheden levede de to altså i et platonisk forhold gennem det meste af Franklin D. Roosevelts politiske karriere.

Præsidentfruen var forelsket i en anden kvinde

Eleanors privatliv var dog ikke fuldstændig kærlighedsløst. Kort efter hendes mand blev valgt som USA's præsident i 1932, indledte hun en affære med en anden kvinde – den storrygende, bourbon-drikkende Associated Press-journalist, Lorena Hickok, bedre kendt som Hick.

De to kvinder skrev mere end 3.000 breve til hinanden fra 1932 og frem til Eleanor Roosevelts død i 1962. I privaten kaldte de to kvinder hinanden for "elskede", "skat" og sagde "je t’aime" ("jeg elsker dig" på fransk, red.).

I et brev dateret til marts 1933 – et år efter Eleanors ægtemands blev indsat som USA's præsident for første gang – skriver hun til Hicks: "Jeg har tænkt på dig hele dagen… Åh! Jeg længes efter at holde om dig og holde dig tæt ind til kroppen".

Eleanor Roosevelt (nummer to fra venstre) og Lorena Hickok (yderst til højre) anno 1933.

© Wikimedia Commons

Franklin D. Roosevelt boede med Eleanors elskerinde

Franklin D. Roosevelt vidste godt, at hans kone havde en lesbisk affære. I en sådan grad, at Hick på et tidspunkt fik sit eget værelse i Det Hvide Hus, så hun kunne være tættere på Eleanor.

Præsidentens eget forhold til Lucy Mercer forblev i det skjulte resten af hans liv. De to mødtes ofte i Franklins private gemakker i boligen Little White House, når Eleanor var ude af huset.

Politisk opnåede Franklin D. Roosevelt mere end de fleste. Han kickstartede den amerikanske økonomi efter depressionen i 1929 og styrede nationen sikkert gennem 2. verdenskrig.

Afslutningen på krigen nåede han dog ikke selv at opleve. Knap en måned før Det Tredje Rige bukkede fuldstændig under den 8. maj 1945, døde Franklin D. Roosevelt af en hjerneblødning i sin privatbolig Little White House i Warm Springs, Georgia.

Ved hans side stod ikke Eleanor Roosevelt, men hans livs ægte store kærlighed, Lucy Mercer.