NARA
Gorbatjov Biden Omama

Hvad lavede Mikhail Gorbatjov efter Sovjetunionens fald?

I december 1991 går det engang så mægtige Sovjetunionen i opløsning – og pludselig står landets præsident, Mikhail Gorbatjov, uden et job. Heldigvis finder Gorbatjov et nyt projekt at kaste sig over.

Med Sovjetunionens opløsning i 1991 sluttede også Mikhail Gorbatjovs tid som leder for den kommunistiske verden. Op gennem 1980'erne havde Gorbatjov arbejdet for at mindske de politiske spændinger under Den Kolde Krig samt for at gennemføre reformer, der kunne bringe Vest- og Østblokken tættere sammen.

Men da Sovjetunionen faldt, blev den 25. december 1991 Gorbatjovs sidste arbejdsdag. Han var stadig sulten på politik, men Gorbatjov måtte sande, at det nye politiske landskab i Moskva ikke havde plads til ham.

I stedet grundlagde Gorbatjov en almennyttig organisation, som forsker i russisk historie og politik. Organisationen afholder også topmøder, hvor politikere, forskere og meningsdannere fra hele verden mødes for at debattere, hvordan en mere fredelig og bæredygtig verden kan skabes.

Gorbatjov Biden Omama

Årtier efter Sovjetuninens fald havde Gorbatjov (th.) stadig en stor stjerne i international politik – her ses han sammen med Barack Obama og Joe Biden.

© NARA

Var imod Jeltsin og Putin

Organisationen var Gorbatjovs hjertebarn, og for at skaffe penge til den gav han foredrag rundt om i verden og optrådte i flere reklamer – bl.a. for Pizza Hut og Louis Vuitton.

Sideløbende var Gorbatjov en højlydt kritiker af sin efterfølger, Boris Jeltsin. Kritikken spidsede så meget til, at Gorbatjov stillede op mod Jeltsin ved præsidentvalget i 1996. Resultatet blev en ydmygelse, da den tidligere statsleder blot fik ca. 0,5 pct. af stemmerne.

Efter Putins valgsejr i 2000 vendte Gorbatjov nu sin kritik mod den nye præsident, som han anklagede for at sende Rusland tilbage til sovjettiden. I årevis arbejdede Gorbatjov på at danne et midtsøgende, socialdemokratisk parti, der kunne fungere som en modvægt til Putins nationalistiske projekt.

Gorbatjov kommenterede ikke på Ruslands invasion af Ukraine inden sin død den 30.august 2022, men hans organisation opfordrede til “en øjeblikkelig start på fredsforhandlinger”.